Aavasaksa, syyskuun puoliväli, 2023. Länsirinteessä, hiekkapohjaisessa neulaskarikkeessa mukulakuukusen näköisiä palleroita, n 4-5cm halkaisijaltaan Tyvirihmatkin olivat sille sopivia. Kotona skooppin äärellä hämmästyin: itiöt ei sille sovi, vaan ne ovat pitkulaisia, n 9x3 mm, pitkittäisraidallisia ja niissä on 2-3 väliseinää.
Käsittääkseni tantereisilla on tuollaisia pitkittäisraitoja tai uurrteita, mutta niiden itiöt ovat pyöreämpiä. En pääse nyt eteenpäin määrityksessä.
Voisiko joku auttaa eteenpäin?
Laji.fi http:tun.fi/JX.1637315
Sieltä näet tuorekuvat.
Iitiöiden toinen pää on tuollainen suoraksi sahattu (truncate) joka sopisi hyvin keltajänönmukulaan ja samaten sopisivat itiömitat. Katsoin myös läpi FTE:n “tryffeleiden” itiökuvaukset ja ainoa suku mikä tuntui sopivan oli tuo jänönmukulat. Nuo pitkittäisuurteet ovat kyllä mysteeri. Euroopan tantereisista löytyy tuore selvitys kaavoineen. Katsoin tuon läpi ja kaikilla tantereisilla itiöt ovat luokkaa 20 x 10.
https://www.ingentaconnect.com/content/nhn/pimj/2023/00000050/00000001/art00003#
Itse keräsin alkusyksystä yhden kookkaan jänönmukulan ja mokasin sen pikkusen kun jätin pöydälle kuivumaan ja sisus taikka gleba muuttuikin “mustaksi limatahnaksi”. Nuo isommat ainakin pitää vissiin halkaista ja laittaa heti kuivuriin että kypsyminen loppuu. Suomesta on kyllä tavattu useamman sorttisia jänönmukuloita mutta lajit ja lajikäsitykset taitavat olla vähän levällään. Tässä juttua Karsteniasssa
Finboliin haetaan sekvensoitavaksi näitä jänönmukuloita joten tuossahan olisi kiinnostava tapaus selvitykseen.
Kiitos tästä! Laitan sekvenssiehdokkaaksi.