Taas seinä vastassa

Merenrantaryteikössä lepän (ei voine olla muu) pitkälti lahonneessa rungonpuolikkaassa löytyivät kun kapulan käänsi. Pieniä kovin, isoin lakki n. 10 mm, veitsen kärjellä piti asetella etummainen ylösalaisin.
Herrainpäivät Pori 13.11.2023

Voisi olla Phloeomana alba taikka vaalea Phloeomana hiemalis. Näitä ei ikävä kyllä saa oikein lajilleen ilman itiömittoja.

Ensin mainittu vaikuttais (!) todennäköisemmältä, helttojenkin osalta. Onko jotain mikä puhuisi albaa vastaan suoranaisesti?

Alba on harvinainen, hiemalis yleinen. Heltoissa ero on näillä siinä että toisella on kuperat toisella koverat heltan terät, mutta kuvassasi ei tästä erosta ole apua. Tässä on hiippogurun näkemys

Phloeomana alba may be confused with P. hiemalis (Osbeck) Redhead. The point is that not-quite-mature spores of P. hiemalis are just as globose as the mature ones of P. alba and of the same size. Also, it is not always easy to determine whether the lamellar edge in a young fungus is going to develop a convex outline (P. hiemalis) or a straight to concave one (P. alba). Maas Geesteranus (1992: 461) payed attention to these facts and provided some more distinguishing features.

Phloeomana hiemalis:

  • cheilocystidia fusiform to somewhat utriform
  • hyphae of the pileipellis with cylindrical, narrow excrescences

Phloeomana alba:

  • cheilocystidia clavate to subcylindrical
  • hyphae of the pileipellis with much inflated excrescences

Elikkä tästä ei skooppaamatta lajia saa kuin arvaamalla. Jos arvata pitäisi niin olisi ennemmin myyränhiippo. Jos jonkun nimen haluat niin kummatkin ovat kaarihiippoja.

Okei okei, koitan sopeutua, kiitos taas …