Typhula tämäkin? [kyllä]

Hennompi ja pidempi kuin aikaisemmin kuvaamani, mutta voisi silti olla samaa sukua? Lehdelä, ehkä vaahteran. Hki 14.10.

1 Like

Enpä ota lajiin sen enempää kantaa, mutta Typhula erythropus olikohan suomeksi punajalkapahkula näyttää Googeln kuvastossa kovasti samanlaiselta ja sen sanotaan kasvavan juuri vaahteran lehtiruodilla.

1 Like

Hei,

Typhulapa hyvinkin. Katsoin kaavasta: T. erothropus on 10-30 mm ja T. capitata alle 10 korkea. Voisikohan ainakin täysikasvuiset erottaa korkeuden mukaan… Tosin kokemukseni mukaan syvemmällä karikkeessa kasvavilla sienillä on taipumus kasvattaa pitempi jalka…

Marja

1 Like

Minkähän takia näillä ei näyttänyt olevan sitä sklerootiota josta kasvaa? Oletin, että se olisi pahkuloiden perustuntomerkkejä. Nämä kasvoivat kuitenkin suoraan lehdestä.

(Korkeuden perusteella menisivät T. erothropukseen selvästi. Eivät olleet syvällä karikkeessa vaan ihan näkyvillä, tosin pinta oli aika kostea.)

Hei,

ei kaikilla Typhuloilla ole sklerootiota ja on lajeja esim. Typhula gyrans (ent. Typhula setipes), joilla niitä voi olla tai olla olematta.

Löysin vasta viime viikolla haavan lehdiltä Typhulaa, jonka epäilin olevan T. setipestä. Fungan kaava kuitenkin johti lajiin T. gyrans. Ehdin jo iloita itselleni uudesta lajista, kun ajattelin kuitenkin tarkistaa, mitä eroja sillä ja T. setipeksellä on. En löytänytkään setipestä Fungasta. Piti siis katsella, olisiko synonyyminä ja niinpä vaan oli T. gyransilla. Ei muuten ole ensimmäinen kerta, kun sekoan synonyymien kanssa ja kuvittelen löytäneeni jotain parempaa kuin olenkaan ja aina niitä ei ehdi/viitsi tarkistaa…

Lisäys: Typhulatkin ovat kantasieniä.

Marja

1 Like