Uusi kukkapenkki

Pälkäne 29.3.2025. Eilen rakentelin ulkoterassin rakentamisesta ylijääneistä 15 cm leveistä painekyllästetyistä laudoista (sisämitoiltaan 320 cm x 160 cm) nelilohkoisen kukkapenkin perhosten houkuttelemisesksi ja miksei koristeeksikin. Pohjalle laitoin maantien alle tarkoitettua saven nousemista estävää mustaa huopaa ruohojen läpikasvamisen estämiseksi. Puutarhamultaa upposi hökötykseen 800 litraa. Tarkoitus olisi istutta lähinnä perennoita, mutta myös yksivuotisia kukkia. Valkotupakkaa on tulossa Ruotsista. Lähialueiden kaupoista olen saanut 15 lajin siemensekoitepussin ja joitakin perhosia kiinnostavia lajeja esim myskimalvaa, minttua jne.. Pari lajia itää jo purkeissa, valkotupakan purkki-istutus on jo vähän myöhässä.



Tuli rakennettua routasen maan päälle(mistä on varoteltukin)? Toivotaan ettei kukkapenkin alle jää “ikiroutaa”?

3 tykkäystä

Kyllä se routa sieltä alta sulaa, vesi pääsee valumaan maanrakennuskankaan läpi. Hassua kyllä että niitä kutsutaan kankaaksi, sillä on nehän on poikkeuksetta muovia. Asiasta kukkapenkkiin, muista ettet itse nautiskele kyseisen kukkapenkin kasveja. Painekyllästetystä puutavarasta voi liueta myrkyllistä tavaraa multaan ja sitä kautta kasveihin. En tiedä, ovatko ne haitallisia myös perhosille ja pölyttäjille? Riippuen toki siitä, miten puutavara on kyllästetty. https://www.kirjastot.fi/kysy/edellinen-asukas-oli-tehnyt-mansikoiden?language_content_entity=fi

2 tykkäystä

En nautiskele kukkia. Esim. kylvän mintun muualle. Täytyy tutkia millä ulos tarkoitetut terassilaudat nykyään kyllästetään? Tuskin niissä enää ainakaan kromia ja arseenia käytetään? Terassilauta on NRT/AB-luokan ketopuuta, eli kyllästysaineet ovat kuparijohdanteisia. Ei siis ympäristölle enää kovinkaan myrkyllisiä? Mutta saatan jotain muovia vielä asentaa lautojen eristämiseksi mullasta.

1 tykkäys

Jeps, eiköhän pahimmista myrkyistä ole jo päästy eroon vrt. vanhanajan ratapölkyt tai vastaavat. Hyvä että tarkistit :+1:t2: noista kuparijohdanteisista en tiedä ovatko turvallisia tai haitallisia. Ehkä googlailemalla selviää…

Ps. Vinkkinä, niin turvallisen kosteussuojan (petsin) saa tehtyä ns. perus puutavaraan itse etikalla ja teräsvillalla. Ei varmasti yhtä kauaa kestä kun kyllästetty tavara, mutta takuulla ympäristöystävällinen vaihtoehto ja turvallinen myös syötävään penkkiin käytettäväksi. Mäntylautaan kun laittaa tätä tavaraa ja antaa kuivua auringossa, niin saa kauniin harmaan värin. Lakan voi jättää pois omasta mielestäni, riippuen toki mihin käyttöön puutavara tulee.

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/petsi-ohje

Joka tapauksessa komea kukkapenkki!

1 tykkäys

Kiitos VNae! Lähden juuri hakemaan bitumista sokkelikaistaa kyllästepuun ja mullan väliin. Ja nyt nuo bitumiset 20 cm leveät on asennettu paikoilleen. Suoralla pellinpalasella sain kukkamullat siirrettyä lautojen seinistä irti ja väliin työnsin pohjalle asti ostamani bitumiset sokkelikaistat. Testasin myös maanrakennuskankaan veden läpäisykyvyn kaatamalla 3 dl vettä kankaan päällle. Vesi meni samantien kankaan lävitse.

1 tykkäys

Tuohon ei kovin syväjuurisia kasveja voi laittaa. Mitä sinulla on multana ja mitä ajattelit siihen kylvää? Monella pihalla on lasten kasvettua jäänyt hiekkalaatikko turhaksi. Siihen voi kylvää pienen kedon lisäämällä hieman puhdasta multaa (ei turvetta) sekaan. Sitten vaan syksyllä kylvö - tulee kylmäkäsittelykin hoidettua helposti. Kaupoissa myydään ulkomaisia “niittykukka” siemensekoituksia. Kyllä ne menevät pihan kaunistuksena, mutta ei suomalaiset hyönteiset niitä kovin hyvin pysty hyödyntämään. Eli pitäisi ostaa kotimaisia siemeniä esim. Suomen Niittysiemen Oy:ltä, jos ei itsellä ole paikkaa, josta kerätä siemeniä.

Puutarhamultaa. Multaa ostin kahta lajia, toinen oli jotain belinda- merkkistä, toista en muista. Molemmissa multalajeissa oli kukkien kuvia pusseissa ja kaupasta ostettu. 50 litran pusseja, yhteensä nyt 850 litraa.

Jos laitat normi puutarhakasveja, niin sitten ok. Niittykukille tai ainakin ketokukille liian vahvaa ja lannoitettua.

1 tykkäys

Yksi hyvä perhoskukka on harjaneilikka - ainakin päiväperhoset pitävät. Se on kaksivuotinen ja kylväytyy hyvin itsekseen. Myös mäkimeirami on hyvä. Noin matalaan multatilaan ei kovin syväjuuriset kasvit sovi.

1 tykkäys

Kiitos vinkistä! Kuulemma myös esim. punahatut ja maksaruohot keräävät perhosia.

1 tykkäys

Maksaruoholle perus puutarhamulta saattaa olla liian ytyä. Toki sitä voi köyhdyttääkin lisäämällä hiekkaa/soraa johonkin laariin. Multaisessa viihtyviä perhos-/pölyttäjäkasveja voisivat olla mitä tulee mieleen pelto-ohdake, metsäkurjenpolvi, peurankello, ukonhatut, kaunokit, puna-apila, (akileijat). Malvat myös ihan nättejä mutta en tiedä miten houkuttelevat perhosia. Pitkään kukkivia kaveriksi vaikkapa ahopäivänkakkara, pietaryrtti, eri kärsämöt. Monet näistä monivuotisia ja itsestään kylväytyviä. Seikkutuotteelta saa myös hyvin suomalaisia siemeniä, myös hyötykasviyhdistys on hyvä kauppa perinnelajikkeille. Tulevien vuosien lannoitusta voi ennaltaehkäistä lisäämällä kompostia multaan (ei liikaa nuorille taimille), mikä vapauttaa hiljalleen ravinteita kasvien käyttöön. Säästää rahaa ja vaivaa.

2 tykkäystä

Kiitos Tarja ja Vesa hyvistä neuvoista! Aloittelijamärkäkorva kun näissä kukkapenkkiasioissa olen. Seuraavia siemenpusseja on tarttunut mukaan kaupoista (kun ei ollut lukulasit mukana niin en nähnyt mitä niissä luki): Myskimalva,Tsinnia, Valkotupakka, Tähkälavnteli, Mustasilmäsusanna, Kellohunajakukka, Perhoskukka, Kesämalvikki, Sinisievikki, Multimentha ja 15 lajin kukkasekoite perhosille. Mitkä noista viihtyy puutarhamullassa ja mitkä kannattaa istuttaa käytöstä pois jäävään kasvimaahan?

Yksi hyvä opintomateriaali ja johdatus kasvivalintoihin löytyy Maatiainen ry:n siemenluettelosta. Siinä on merkitty mesikasviksi soveltuvuus pörriäisen ja/tai perhosen kuvakkeilla (ja linnuille suotuisat kasvit lintukuvakkeella). Luettelossa on myös hyviä ohjeita siemenkasvatukseen. Kukkien viljelyn kannalta tässä on tavallaan kyse nk. “container gardening:sta” vaikka kasvatusallas on isokokoinen. Toinen hyvä termi on kohopenkki (maata ei ole tarkoitus muokata kasvatusaltaan alapuolella) tai kateviljely.

1 tykkäys

Kiitos Kristiina vinkistä!

Hei,

en voi olla varoittamatta muutamasta kasvista. Erehdyin joskus vuosikymmeniä sitten ottamaan tutultani mintun alkuja ja laitoin ne yrttipenkkiini. Sehän levisi siitä kaikkialle, nurmikkoonkin. En suosittele mintun istuttamista tai kylvämistä kuin saaviin, jonka pohjassa on reikiä ja sittenkin saa vain toivoa, etteivät juuret menisi niistäkin läpi. Sen poistaminen tuntuu mahdottomalta ilman massanvaihtoa. En tiedä mitä lajiketta on saati löytyykö jotain vähemmän herkästi leviävää lajia. Toinen nurmikkoon levittäytynyt yrtti on kumina. Senkin poistaminen on vielä vaiheessa, mutta uskoisin sentään joskus vuosien kuluttua onnistuvani sentään siinä.

Kookas auringontähti on varsinainen perhosimuri, mutta siitä pitää sitten muistaa kerätä siemenet pois, sillä sekin tahtoo muuten levitä herkästi.

1 tykkäys

Kiitos Marjamaalta! Heitän minttupussin jorpakkoon. Toisin sanoen poltan ne siemenet. Yrttikuminaa mulla ei olekaan. Auringontähteä pitää harkita. Tontiltamme nousee kuusen alta unikon lehtiä joka kevät, mutta okakuusi estää sateen niille ja ruohonleikkurilla tulee ajettua ne kuivuneet lehdet matalaksi. Voisiko unikon juuria kaivaa kuusen juurien välistä ja koittaa istuttaa kukkapenkkiin. Onko tietoa kuinka syvät juuret unikolla on ja mahtaako se lähteä kasvamaan mahd. katkeilevista juurista? Joskus 20 -30 vuotta sitten tuo unikko on kukkinut(kun kuusi oli pienempi) punaisin kukin.

1 tykkäys

Voisin muuten ensi syksynä ottaa auringontähdistäni siemeniä ja lähettää sinulle, jos nyt vielä silloin muistan luvanneeni :wink:

2 tykkäystä

Ainahan voi yrittää. Jos juuret ovat ok, niin luulisi sen hyötyvän paremmasta paikasta ja toipuvan ajan saatossa.

Yksivuotisista kukistahan voi ottaa itse siemeniä. Monia lajeja ei tarvitse ostaa kuin kerran mm. yksivuotiset unikot, kehäkukka ja monet muutkin. Uusiakin lajeja voi saada ilmaiseksikin kysymällä saako ottaa siemeniä tuttujen kukkapenkeistä.

2 tykkäystä

Kehäkukka on myös perhostoukkien suosima kuten kuvasta näkyy. :slight_smile:
Kaalitarhayökkösen toukka

2 tykkäystä

Minttuja tosin on erillaisia. Itselläni on ollut kasvihuoneen puulaatikossa, jossa pohjalla suodatinkangas, suklaaminttua. Ei ole kiipeillyt yli, eikä läpäissyt kangasta.

Laventeli on myös hyöty perhoskasvi.
Katsoppas sellanen sivusto, kuin perhospuutarhuri. Heillä on myynnissä erillaisia perhoskasveja, josko sieltä löytyisi omaan makuusi sopivaa. :blush:

1 tykkäys