Vaaleita haprakääpiä havupuilla

Matti skooppasi pari näytetttäni ja ne olivat kumpikin ruskokääpiä. Ajattelin laittaa tänne kuvat niin niistä on hyötyä muillekin kääpiä opetteleville. Viime syksynä tuli kuvattua näitä vaaleita haprakääpiä pääkaupunkiseudulla enemmänkin ja pari uutta lajia tuli tutuksi. Kaikki on siis kuvattu kuusen tai männyn maapuilta. Laitan niistäkin vähän kuvia - osasta on näyte ja muutamaa olen skoopannutkin mutta aika epävarmana näille nimiä antelen. Kommentoikaa ihmeessä jos tuntuu siltä että tulee ihan puuta heinää…

  1. Skooppaamaton ruskokääpä Helsingistä

2, Matin skooppaama ruskokääpä Porvoosta

  1. Matin skooppaama ruskokääpä Helsingistä

  1. Ruskokäävästä äskettäin splitattu ruunikääpä Vantaalla, ilmeisesti männyn maapuulla

  1. Toinen ruunikääpä Vantaalta, tai ainakin kandi, ilmeisesti kuusella. Pitäisi varmaan skoopata ja varmistaa ettei ole ruskokääpä.

  1. Lapakääpä Helsingissä kuusen kannolla ja viereisellä maapuulla

  1. Poimulakkikääpä Porvoossa

  1. Karvaskääpä Helsingissä kuusen kannolla. Tässä kyllä hieman epäilyttää tippakäävänkin mahdollisuus mutta luulisin maistaneeni tätä.

  1. Tahrakääpä Vantaalla

3 tykkäystä

Tosi hyvä että laitoit tämän postauksen. Nää on tosi kiinnostavia opeteltavia :slight_smile:

Kiitti, on vaan niin hankalia ja näiden skoopauskaan ei ole helppoa tai vaatisi ainakin paljon harjoittelua. Nuo Matin skooppaamat ruskokäävätkin ovat hämäävän vaaleita.

Yhden ruunikäävän olen eläessäni löytänyt, Kuusamosta Kiutavaaralta. Olisihan siitä voinut jo maastossa arvata, että on ruunikääpä, mutta enpä osannut. Skoopata nämä kuitenkin pitää ja katsoa gleokystidit. Omassa ruunikääpänäytteessäni gleokystidejä oli melko vähän ja ilmeisesti tämä piirre on havaitu joissain muissakin näytteissä. Usein ruskokäävällä gleokystidejä on paljon, ja tämä auttaa myös resupinaattisten itiöemien määrityksessä tuomalla ruskokäävän mieleen. Parhaiten gleokystidit näkyvät KOHissa. Määritys tehdään gleokystidin tyven perusteella.

Tähän ketjuun sopisi hyvin vielä Postia lateritia, joka on myöhään syksyllä joinain vuosina hyvissä luonnonmetsissä jopa runsas kelomaapuulla.

Hentokääpä on jäänyt oudoksi kun ei sitä täältä päin ole löytynyt. Nuuksiosta on pari ilmoitusta 30 vuoden takaa, sitten onkin lähimmät ilmoitettu Forssan suunnalta. Kääpäkirjan nuoteilla tuon ehkä voisi saada kiinni maastossa. Täytyy pitää silmät auki lajin varalta.