- Sunnuntaina Järvenpään Lemmenlaaksossa jokivarren rydössä varmaankin tuomella
Olis aika hyvä pikkukääpäkandi mutta voiko tämän määrittää edes suht luotettavasti maastossa?
- Edelleen Lemmenlaaksossa sunnuntaina
Ruskokesikkä?
- Helsingin Kivinokassa tänään. Joku massiivinen puistopuu oli pätkitty ja rahdattu metsän reunaan ja nyt jo aika laholla pöllillä kasvoi tunkukorusta ja jotain vaaleaa naskalisientä. Naskalisieni oli jo aika lailla homeessa mutta otin kuitenkin näytteen. En vaan pääse eteen päin edes skooppikuvien kanssa.
Skopiassa runsaasti suuria kiteitä
Tähän liittyen sellainen yleinen kyssäri että löytyykö netistä jotain hyviä saitteja skooppauksen avuksi?
Hei,
Arcyria-kuvassasi voisi olla parvipiikki.
Marja
Kiitos Marja, itsekin tuumasin maastossa että voisi ehkä olla parvipiikki. En vaan löydä mistään mikroskooppikuvia lajista taikka edes mainintaa kiteistä. Tässä vielä 40x kuva kiteistä, joita siis on näytteessä hyvin runsaasti. Niiden valokuvaaminen on vain hieman hankalaa koska ovat kookkaita ja terävyysalue ei mitenkään riitä. Pienien kiteiden rakenteen saa kuviin just just esiin 40x tasolla. Näyttävät oktaedreilta elikkä sama kiderakenne kuin timanteilla 
Postia alni/caesia porukka on hankala ja varma määritys maastossa ei taida onnistua. Uusia lajeja siihen tuli paljon ja osalla jopa skooppimääritys on todella vaikeaa. Erot on niin pieniä. Puulaji on tärkeä tieto.
Toista lajia veikkaisin sokkelorypykäksi, Phlebia rufa.
Parvipiikki minullekin tuli mieleen kuvasta, mutta tuo itiöiden muoto ei näytä oikealta, näyttävät tässä suippopäisiltä. Parvipiikillä on amyloidi itiöt. En muista olenko nähnyt siinä kiteitä.
1 tykkäys