Pari kääpää nimeä vailla

Näytteet on, mistähän suvuista kannattaisi etsiskellä näitä?

  1. Porvoon Stensböle 27.10 haavan maapuulla

  1. Porvoon Stensböle 27.10. Kallion laella männyn keloutuneen maapuun alapinnalla yhtenäisenä täys resuna noin 1,5 metrin matkalla. Sai rapsutettua sormella alustasta irti mutta vain muussina/pikku paloina. Ei mitään erityistä tuoksua. Hyvin pienipillinen.

  1. 30.10 Vantaan Tammistossa massiivisella sammaloituneella maapuulla. Puulajista en saanut tolkkua, ympärillä esim vanhoja tammia ja kuusia. Kaipa tämä joku Steccherinum on?

  1. Ehkä lähtisin ensin vertaamaan kittikäävän (Ceriporiopsis aneirina) tuntomerkkeihin. Kuvasta pillikokoa vaikea arvioida, mutta vaikuttaa aika isopilliseltä.

  2. Saattaisi olla katkokääpä (Antrodia xantha).

  3. Tämä on vaikea ilman puulajitietoa. Ei tule mitään järkevää mieleen ja vaihtoehtoja on useassa suvussa. Koita saada lisää tietoa pohjaksi skopiasta. Monomiittinen vai dimiittinen, itiöt, onko kystidejä jne.

Mielenkiintoisia. Skooppaus varmasti tarpeen, itse ekaan arvaisin kuorikääpää ja viimeiseen pohjankääpää.

Kiitos teille kummallekin.

Stensbölestä olen kyllä löytänut parikin esiintymää kittikääpää taikka sen oloista mutta tämä ykkönen ei oikein kittikääpää tuonut mieleen. Täytyy kokeilla skooppaamista ja katsoa sopisiko kuorikääpään.

Kakkonen voisi olla katkokääpä. Se oli tuo kasvupaikka - kuiva kallion laki ja mäntykelo - joka herätti mielenkiinnon.

Kolmosta täytyy yrittää skoopata vaikken kääpäskooppausta juuri osaa. Pohjankäävän nuoret nykeröt ovat kyllä karvaisia ja tuttuja mutta se laji ei oikein maastossa tullut mieleen.

Skooppailin tuota kolmosta. En saanut selvää rihmastorakenteesta mutta itiöt sentään sain kuvattua. Tuollaisia allantoideja, hyaliineja, inamyloideja itiöitä luokkaa 4, 5 x 1,7.

Selailemalla kääpäkirjaa näyttäisi itiöt sopivan poimulakkikäävälle? Varmaan sopii monelle muullekin. Nämä eivät siis olleet juurikaan peukalonpäätä suurempia lakkeja ja ensivaikutelma oli vinokas - kunnes käänsin lakin ja näin hampaisen pillistön.

En usko poimulakkikääpään, sillä tuo ulkomuoto ei sovi sille. Postia-suvussa on tuon kaltaisia itiöitä ainakin. Ruskettuiko tuoreena kosketuksesta?

Hieman tuli tai oli vaaleaa ruskeutta tuon kuvan tapaan. Nyt nuo näytteet ovat pilleistä ruskeita mutta lakki on edelleen vaalea. Noh näitä useimmiten nimettä jääviä kääpiä tulee joka retkellä vastaan useampia. Hissukseen laji kerrallaan etc…

Ajattelin nuorta tahrakääpää, Postia fragilis, jossa ruskeaa väritystä ei ole vielä näkyvissä. Itiöiden muoto olisi sille oikea ja jos niiden koko olisi vielä noin 4-5 x 1.7-2.1 niin sekin passaisi. Pillit sokkeloisia ja hampaisia. Kuivana aika hauraan rapeita.
Kovin vahvalla pohjalla tämä nimi ei ole, mutta ihan mahdollinen näillä tiedoilla, mitä on.

1 tykkäys

Katsoin tuo 1 kuvan näytteen skoopissa ja se on hyvin nuori risukarakääpä, Steccherinum nitidum. Ei vielä itiöitä/basidioita, mutta runsaasti tyypillisiä kystidejä.