Vähän outoja kevätsieniä

Kiitos JuuSo ja Mikko.

Sepon sienioppaassa mainittiin kellovinokkaasta että laji löytyy helpoiten juuri ylivuotisena ja että kasvaa myös tuomella. Muita talvisia vinokkaita on tullut kyllä useampi laji vastaan, mutta ei tällaista hauskan kellomaista aiemmin, Ehkäpä tuosta uskaltanen kirjata itselleni kellovinokkaan.

Hytyköistä olisi kiva löytää joku kokoava kirjoitus. On tullut näitäkin jonkin verran ihmeteltyä, esim mustia liuskaisia hytyköitä ja sitten näitä vaaleita lehtipuilla kasvavia. Ilmeisesti rustohytykkää voi sitten löytää melkein miltä vaan isäntäpuulta, niin havuilta kuin lehtipuiltakin?

Laitan tähän vielä yhden kuvan hytykästä jonka kuvasin viime joulukuussa Helsingin Kivinokassa lehtipuulta, ilmeisesti tukevalta raidan maapuulta. Sillä oli niin kaunin sinertävänvalkoinen hehku joka oli juuri samanlainen kuin opaalilla että kirjasin sen itselleni opaalihytykäksi vaikka ei herukalla ollutkaan ja vieressä kasvoi nystyhytykkää.

Tuo hanamainen on kyllä aika lailla hitutötterömäinen mutta kun netiikuvastoja kahlailin niin samanoloisia taitaa olla aika monia lajeja. Kaikki hanat olivat kääntyneet nätisti täysin samansuuntaisiksi koko pölkyn pituudelta. Juuri tuollaisesta en ole onnistunut löytämään kuvaa

Tumma maljakas oli sellainen nahkamainen ja sillä oli lyhyt jalantapainen. Kooltaan oli myös aika suuri, kupin halkaisija noin 5 senttiä eli talvimaljakas varmaan ainoa vaihtoehto.