Vihko ei toimi TAASKAAN!

Alkaa ottaa päähän , yhtenäkään päivänä vihkon olemassa olo aikana havaintojen kirjaus ei ole sujunut jouhevasti, aina tulee kaiken näköisiä viivästyksiä, osa varmaan yhteyteni takia, mutta käytännössä kaikki muut sivut toimivat normaalisti, nyt tuli teksti Vuoden 2023 havaintoerien lataus epäonnistui. Yritä hetken kuluttua uudelleen, kokeilin useita kertoja uudelleen, mitään ei tapahtunut. ja oli siellä muutakin , harmittaa vaan kun “ruutuaikani” on rajallinen ja tulee vielä radikaalisti vähenemään , havaintoja olisi tuhansia odottamassa 1980 alkaen , mutta tällä vauhdilla lähtee henki ennen kuin on kirjattu, no ei siellä mitään tärkeää olisikaan mutta…

Helsingin yliopiston palvelualustaan tehtiin tänään tietoturvauhkiin liittyvä päivitys. Päivitys on aiheuttanut odottamattoman ongelman levyjakoihin liittyen. Ongelmaa selvitellään.

Tämä vaikuttaa useisiin Laji.fi palveluihin, kuten Vihkon havaintoerien selaus ja tallennus, sekä profiilin ym asioiden päivitys.

Pahoittelemme ongelmaa!

Esko / Lajitietokeskus

1 Like

Kiitos tiedosta, joku systeemi tarttis olla että ilmoittaa heti jos ongelmia , ettei tarttis turhaan koittaa tallentaa tai selailla havaintoja ja kiroilla koneen ääressä

Mainittakoon, että mielestäni aloituksen otsikko on sikäli harhaanjohtava, että se voi antaa käsityksen laajemmasta ongelmasta, vaikka kyse voi olla vain huonosta tuurista. Voit siis täysin oikeutetusti kokea, ettei se toimi taaskaan, mutta on huomattava, että syy voi olla pääosin muualla kuin Vihkossa.

Toisenlainen esimerkki: itse käytän Vihkoa mielestäni usein; tyypillisesti viikottain, yleensä useita kertoja, toisinaan jopa useita kertoja päivässä, ja edellisen kerran Vihkossa/Laji.fissä oli ongelmia marraskuussa (lyhyt kirjautumisen estävä katko; selvisi olevan 5 min huoltokatko joka kuukauden 1. torstai klo 8-9). Sitä ennen en edes muista edellistä kertaa, kun Vihko ei toiminut. Laji.fiä käytän päivittäin, jopa useamman kerran, joten laajemmat ongelmat näkyisivät siinäkin, mutta ei ole näkynyt.

Ehkä siis kokemasi ongelmat ovat kuitenkin pääosin siinä omassa yhteydessä? :slight_smile:

Ei avausta kannata väheksyä. Päinvastoin ongelmista olisi hyvä ilmoittaa foorumilla matalalla kynnyksellä. Ainakin se viestii muille, jotka törmää ongelmiin, että se nimenomaan näkyy myös muille eikä ongelma ole omassa yhteydessä. Samalla se antaisi läpinäkyvästä kuvan miten usein käyttäjät ongelmia kohtaa.
Loppukäyttäjä myös kokee palvelussa olevan “jatkuvasti ongelmia”, vaikka todellisuudessa niitä olisi verrattain harvoin. Itsekkin satuin olemaan eilen yrittämässä vihkoon päivityksen aikana ja ensi reaktio oli ainakin saman suuntainen kuin JMJ:n kokema, sillä muistin edellisen kerran kun en päässyt havaintoerääni käsiksi. Spostistani pystyin tarkistamaan edellisen ongelman ajankohda, jonka koin olleen hiljattain. Päivämäärä oli 11. joulukuuta 2022.

Kuulemme mielellämme ongelmista, jos palveluissa on vikaa - mieluiten osoitteeseen helpdesk@laji.fi tai sitten tänne foorumille.

Meillä on jatkuva palveluvalvonta, joka hälyttää meille useimmista ongelmista. Joskus epätavallisemmat ongelmat jäävät kuitenkin siltä huomaamatta. Laji.fi osaa myös joissain tilanteissa itse näyttää käyttäjälle ilmoituksen, jos jokin ei toimi, mutta kaikkia ongelmia tämäkään ei huomaa.

Mikko / Lajitietokeskus

Siksi kirjoitin:

Tarkoitus ei siis ollut väheksyä, vaan tuoda esiin vaihtoehtoinen näkemys, ettei ongelma välttämättä ole Vihkossa. Pahoittelut, jos viestini vaikutti väheksyvältä - se ei ollut tarkoitukseni.

Joo, on ollut kyllä huonoa tuuriakin, edellisellä kerralla taisi koko laji olla alhaalla, muutaman kerran on tullut (Firefox) kehotus sulkea vihko , ohjelma hidastaa selainta, mutta tämä lienee lähinnä yhteyteni ongelmia, sivuja usein 5-6 auki samaan aikaan kun koitan määrittää ja varmistella havaintoja ja sit tietysti on auki tietysti olympuksen tai nikonin kuvan muokkaus sivut, varsinkin jälkimmäinen tökkii tosi pahasti välillä, tämä yhdistettynä muihin juttuihin saa välillä kiehahtamaan

Jes, nyt oli heti ilmoitus käyttökatkosta, jonka tälläinen puusilmäkin huomasi :+1: