Vihko > Kastikka

Hei, onko hyötyä merkitä kasvihavaintoja Vihkoon/Laji.fi-kantaan? Ne eivät ilmeisesti mitään vaikuta Kastikan/Kasviatlaksen tietoihin? - Tunnen itseni niin aloittelijaksi ja epävarmaksi lajien tunnistajaksi, että tuskin voin tunnuksia saada Kastikkaan. Mutta mielestäni pyrin huolellisesti tunnistamaan havaintoni ja uskoakseni myös onnistun siinä kohtuullisesti. Eli Vihkoon uskallan havaintojani syötellä. Vaan onko siitä mitään hyötyä?

Sanoisin että on paljon hyötyä! Vihkoon tai esim. iNaturalistiin tallennetut havainnot tulevat Laji.fi:hin avoimeen käyttöön, ja niitä käytetään esim. maankäytön suunnittelussa, suojelutoimissa ja tutkimuksessa. Havainnot tulevat myös GBIF-palvelun kautta kansainvälisesti käytettäväksi. (Poislukien itse tai automaattisesti suojelusyistä karkeistetut havainnot, jotka nekin tulevat esim. viranomaisten käyttöön.)

Erityisesti iNaturalist sopii aloittelevampaan käyttöön: siellä saa tunnistusapua sekä sovelluksen tekoälyltä että muilta käyttäjiltä - jos vain havainnossa on mukana kuva.

Kasviatlas-hanke kerää havaintoja omalla tavallaan (maastolomakkeilla), sinne Vihkoon tai iNaturalistiin tallennetut havainnot eivät tule automaattisesti mukaan.

Mikko / Lajitietokeskus