Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Vihkon kunnat ja vähän muutakin

Automaattinen kunnan täydennys ei toimi oikein, mikäli on lähellä kunnan rajaa. Helsingin ja Vantaan raja kulkee Haltialan kohdalla Vantaanjoessa. Mulla on sieltä muutama havainto, Vihko kirjaa kunnaksi Helsinki, Vantaa (esim. JX.10963). Voiko näitä itse korjata?

Omat havainnot tiedot on kyllä hölmössä järjestyksessä :thinking: Saisiko näitä hiukan loogisemmin?

Entä saako omia havaintoja kymppiruudussa? Nyt tulee pitkä rimpsu koordinaatteja, mikäli on kartalle piirtänyt alueen.

Meneekö Vihkon tiedot päiväperhosseurantaan?

Hei,

Kuntien tulkintaa on juuri parannettu ja tänään tai huomenna tehdään korjaava ajo joka korjaa asian. @MarkoT vastaa muihin kohtiin. :slight_smile:

Tarkoitat ilmeisesti Havainnot/Hakuehto: “Omat havainnot” hakua?
Sarakkeet ja niiden järjestyksen saa vaihdettua ratas-ikonia klikkaamalla.
Hakutulokset saa järjestettyä painamalla sarakkeen otsikkoa ko. otsikon mukaan.

Kymppiruudun havainnot saa valittua: Paikka/rajaa paikka YKJ-koordinaatilla ja antaa siihen YKJ-ruudun koordinaatit.
Tämä saattaa kyllä palauttaa myös ruutua osittain sivuavia havaintoja naapuriruuduista.

Päiväperhosseurantaan (NAFI) on tehty oma Vihkon lomake, mutta sitä ei ole vielä(kään) saatu julkaistua, pitäisi olla pian tulossa kyllä.

Edelleenkään muut kuin NAFI:n lomakkeella (Hatikassa toistaiseksi) ilmoitetut havainnot eivät mene päiväperhosseurantaan.

Kiitti tiedoista :grinning:

Ai joo, otsikot pitää klikkailla haluamaansa järjestykseen ratas-ikonin kautta.

Havainnot sivun kautta ei näköjään saa pelkkiä omia havaintoja tiedostona. Tarkoitin, että havaintohaussa olisi mukana myös kymppiruutu.

Vihkon “Omat havaintoeräni” lataus ei tunnu toimivan tällä hetkellä. Mukana pitäisi oleman tieteellinen ja suomenkielinen nimi, ei pelkästään se millä tallennettu.

Noh, pitää nykertää seurantaan joku Excel-tiedosto.

  1. Havainnot sivun luettelon ratas-ikonin takana oleva järjestäminen on nyt hiukan kömpelöä ja parannettanee joskus tulevaisuudessa
  2. Havainnot sivun tiedostolatauksesta syntyy ns. viittauskelpoinen julkinen tiedostolataus ja emme tässä vaiheessa voi sallia sellaisen tekemistä “omista havainnoista”, koska omien havaintojen listaus tulee Lajitietokeskuksen tietovaraston suljetulta puolelta, jossa havainnot ovat salaamattomina. Havainnot osioon on tulossa ns. “pikalataus” joka lähtee heti tekemään luettelo-sivun sisällöstä tiedostoa. Siihen voimme sallia myös omien tietojen latauksen. (Toki henkilön pitää ymmärtää ettei saa antaa niitä eteenpäin jos ei halua paljastaa omien havaintojensa salaamattomia tietoja sensitiivisistä lajeista, mutta tämä koskee tietenkin kaikkia “Exceleitä” ym yleensäkin).
  3. Voisitko vielä täsmentää kymppiruutua havaintohaussa? Haluaisit hakea kymppiruudulla tai nähdä kartan kymppiruutuna, vai…?
  4. Vihkosta ladataan tosiaan vain ja ainoastaan sitä dataa joka sinne on tallennettu - linkitystä Lajitietokeskuksen taksonomiaan (josta havaitun lajin tiet./kansakielinen nimi tulisi) ei siellä tehdä vaan vasta tietovarastossa.

Nyt havainnossa saattaa kordinaatit tulla näin: 6683333-6684444:3333333-3334444. Mukana voisi olla eri sarakkeessa myös kymppiruutu eli 668:333.

Ok! Lisätään luetteloon tämä valittavien sarakkeiden joukkoon

Kiva, kiitti :upside_down_face:

Hmm, Vihko tarjoaa kuitenkin lajiluetteloa kun nimeä naputtelee. Eikö siinä voisi olla molemmat nimet?

Ne ovat tallennushetken nimiä, jotka voivat tulevaisuudessa muuttua. Ei kyllä ole mitään estettä ottaa niitäkin talteen ja liittää Vihkon tiedostolataukseen – tiettyjä tarkoituksia varten jotain tällaista pitääkin jo tehdä. @MarkoT:lle pohdittavaksi.

Ei ole vieläkään tehty tuota kuntien korjaavaa ajoa, mutta ehkä huomenna! :slight_smile:

Katselin hyönteistietokannasta tulleita havaintojani niin monessa oli kaksi kuntaa tai maakuntaa kun havaintoruutu on niiden rajoilla. Mun havainnot on pääosin 1km tarkkkuudella ilmoitettu ja tuplakuntia oli myös havainnoissa, joissa ruutu on kaukana kunnan rajasta. Jos datassa on kerrottu mikä kunta/maakunta on niin sitä pitää myös käyttää eikä sotkea havaintoa arpomalla muuta. Ainoastaan jos ilmoittaja on laittanut kunnan/maakunnan joka ei ole mahdollinen koordinaattien perusteella niin siinä tapauksessa koordinaattien perusteella määritys. Vai kuinka nuo sitten menee, voihan väärin olla kunta tai koordinaatit, joten automaattikorjaus ei toimi.