Vuotikankääpä?

Tuli vastaan tällainen pieni vanhan ruskovuotikan päällä kasvava kellertävä kääpä. Vuotikka kasvoi aika korkealla osittain kaatunen lehtipuun alapinnalla pienessä lehdossa. Itiöemä sitkeä, pillejä 2-4 per mm.

Skoopin alla rihmasto vaikutti dimiittiseltä: paksuseinäisiä tukirihmoja ja ohutseinäisiä sinkilällisiä rihmoja. Vuotikankäävällä pitäisi olla kanssa gleokystidejä. Löysin joitain harvoja rihmoja, joiden sisältö näytti hieman rakeiselta - öljyiseltä, ja joissa oli nuijamaisia ulokkeita. En ole ihan varma menisivätkö nämä niistä gleokystideistä (kaksi vikaa kuvaa). Itiöitä tai basidioita ei valitettavasti löytynyt.

Mitä mieltä olette – menisikö tämä vuotikankäävästä (Antrodiella niemelaei), vai onko muita vaihtoehtoja?

Voisi hyvinkin olla vuotikankääpä ulkonäkönsä puolesta. Skopian puolesta ei näy riittävästi varmistavia asioita. Itiöt olisivat tärkeitä nähdä. En usko, että noissa kahdessa viimeisessä kuvassa olisi gleokystidejä, ehkä paremminkin basidioleja.

Selvä juttu. Tämä olisi varmaan loppuvuodesta paremmassa kondiksessa ja voisi ehkä silloin itiöitäkin tuottaa. Paikka on kyllä hyvin muistissa, ja varmaan joskus myöhemmin vierailen siellä.

Sekvensointikaan ei olisi poissuljettu vaihtoehto – tästä on Genbankissa muutama sekvenssiä, jotka löytyvät tsekkiläisestä tutkimuksesta. ITS-alue ilmeisesti riittäisi.