Xylodon borealis?

En ole juuri katsonut pikku corticiaceae-sieniä, joten hanakala on. Nyt tuli jostain syystä kuitenkin katsottua yksi, joka kasvoi hiirenportaiden kuolleiden lehtiruotien tyvellä.


Sieni kuten kuvissa, sinkilällinen, monenmoisia kystidejä. Putkikystidit 30-55 x 1,5-4, tasaisen paksuseinäiset. Myös lyhyemmät, pallopäiset kystidit tasaisen paksuseinäiset. Sitten harvinaiset kystidit, joissa yksinkertaisia septoja, sattaa olla hieman värilliset. Itiöt n. 4,5-5 x 3. Basidiot keskeltä kuroutuneet. Pohjalla paljon kideruusukkeita mutta ei kystideillä.

Haluaisin tehdä tästä Xylodon borealis, mutta kaikki ovat niin likkuttavan yksimielisiä siitä, että kystidien seinämä ei saa olla tasaisen paksu. Mitä tämä sitten on?

1 Like

Viime talvena tuli jokunen borealis skooppiin laitettua (Tepon näytteitä) ja muistaakseni suurin osa noista pitkistä kystideistä oli ilman sitä kärkiosan paksunnosta. Mutta en nyt enää muista oliko seinämä muuten kauttaaltaan paksu.
Tässä suvussa lienee vielä paljon kuvaamattomia lajeja, joten vaatisi vertailua varmistettuun borealikseen. Laita Heikille tai voin minäkin yrittää, vaikka tämän suvun lajien kanssa olenkin välillä suurissa vaikeuksissa. Pääsen skoopille vasta myöhemmin syksyllä tai alkutalvesta.

1 Like