Alueen yhteiset havainnot

Aloitimme erään alueen kartoituksen useamman henkilön voimin.Yritimme olla fiksuja ja annoimme alueelle nimen, jota kaikki tallettajat käyttävät. Pitäjä on selvä. Paikalle annoimme kylän nimen ja tarkemman paikan. Uskoimme, että tällä tavalla saamme kaikki tallettamamme alueen havainnot kerralla. Ongelmana on, että samalla tulee kaikki muittenkin samasta kylästä tallettamat havainnot mukaan. Siis paikkana tyyli “kylä, paikka” ei toimi, sillä paikka ei vaikuta hakuun. Mikä olisi se oikeasti fiksu tapa tehdä talletukset että saisimme vain omat havaintomme?

2 Likes

Ensimmäisenä itselleni tulee mieleen käyttää yhteisesti sovittua havaintoeräkohtaista avainsanaa, jolla havainnot on mahdollista hakea. Toinen on käyttää hakuehtoina henkilöiden nimiä, jos ne on kaikki tiedossa.

2 Likes

Avainsana olisi minustakin paras tapa hoitaa tämä.

Koska kuka tahansa voi käyttää mitä tahansa avainsanaa, kannattaa valita tarpeeksi täsmällinen avainsana, ei esim. “kasvikartoitus” vaan “kauklahden-kasvikartoitus”. Jos havaintoja haluaa jakaa vielä useampaan osaan, kannattaa käyttää useampaa avainsanaa (esim. “kauklahden-kasvikartoitus-alue-1”…).

Mikko / Lajitietokeskus

1 Like

Kiitos! Se tuntuu toimivan ja otamme käyttöön. Silti ihmettelen kentän hakusysteemiä. Miksi se ei hae koko merkkijonoa? Tällä mennään.

1 Like

Liittynee tähän

Voit hakea useilla paikannimillä. Erottele nimet pilkulla.

Eli jos paikan nimessä on pilkku, se hakee jokaisella nimellä erikseen.

Esko / Lajitietokeskus

1 Like

Kiitos! Niinhän tuo teki. Ei toiminut kuten me ajattelimme, mutta toimii kuitenkin toisella tavalla järkevästi. Osaatko vielä vastata saako noita havaintoja järkevämpään (systemaattiseen) järjestykseen vai onko tehtävä manuaalinen tiedosto lajiluetteloa varten?

1 Like

Jos on kyse “Selaa havaintoja” -osion “Luettelo” -välilehdestä, niin siellä ei näytä pystyvän tällä hetkellä järjestelmään systemaattiseen järjestykseen.

Muistaakseni joskus piti olla tulossa valinta tarjolle, kun klikkaa laji-saraketta, jossa voisi valita sarakkeen aiheuttaman järjestyksen (nyt näköjään suomenkielisen nimen perusteella), mutta tämä kai jäi vaan haaveeksi.

Työlistalle? @mikko

Esko / Lajitietokeskus

1 Like

Siitä juuri on kysymys. Suomenkielisellä aakkosjärjestyksellä ei ole meille mitään käyttöä. Uskoisin kun kaikki tulevan kesän hyönteiset on määritetty, lajimäärä on yli tuhat (tai meillä on corona). Suurella osalla kärpäsiä ja kovakuoriaisia ei edes ole suomenkielisiä nimiä. Alueesta tehtävään raporttiin useimmiten liitetään lajiluettelo. Yli tuhannen lajin sillisalaatin järjestäminen on turhauttavaa. Todella ominaisuus, mikä olisi hyödyllinen.

1 Like