Arkaluontoisten havaintojen avoimuus iNaturalistissa

Olen huolestunut ja oikeastaan kauhuissani joidenkin havaintojen paikkatietojen avoimuudesta iNaturalistissa. Jos käyttäjä ei itse huomaa tai halua salata esimerkiksi susihavainnon sijaintia, niin tieto on suoraan mm. salametsästäjien käytettävissä. Joitakin havaintoja on tallennettu 1-2 metrin tarkkudella.

iNaturalist näyttää saaneen usein asiasta palautetta omalla foorumillaan, mutta havaintoja ei karkeisteta automaattisesti. Tämä on selvä uhka tietyille lajeille, enkä näe miten tietojen avoimuutta palvelussa voi perustella millään järkevällä syyllä. Eikö tälle ole mitään tehtävissä?

Kait tälläkin sivustolla on syytä ilmoittaa vain kunnan nimellä, jos löytää esim maakotkan pesäpaikan, tai jos Etelä-Suomesta löytää esim kuukkelin? Olen kuullut semmoisia huhuja että jos jonkun yksityisen metsän omistajan metsästä löytyy kuukkeli, niin heidän pelkonsa metsänsä pakkolunastamisesta suojelualueeksi on niin suurta, että haulikko kaivetaan esiin ja se on sitten kuukkelin elinpäivät luetut?

Merkitsimme suden iNaturalistissa salattavaksi, joten nyt kaikki havainnot näytetään kartalla satunnaistetuissa pisteissä.Kuukkeli oli jo salattu.

Mikko / Lajitietokeskus

1 tykkäys

Kiitos! Hienoa, että salaaminen on mahdollista iNaturalistissakin :+1:

Pitäisikö esim lakkakääpä, rikkikäävät, silkkivyökääpä, koppelokääpä, häränkieli, viuhkokääpä, pakuri yms syötävät tai muuten hyödynnettävät harvinaisemmat tai muuten ei mielellään kerättävät sienet laittaa karkeistetuksi automaattisesti, etteivät kerääjät saa liian tehokkaasti tietoa mistä käydä keräämässä?
Tavallinen käyttäjä ei tajua varmasti useimmiten karkeistusta tehdä.

Toki jossain tapauksessa salaaminen voi haitata esim. muiden käyttäjien mahdollisuutta mennä tarkastamaan epäselvien kuvien kohde maastossa.

En ole itse törmännyt liialliseen kääpien keruuseen, mutta Etelä-Suomessa meininki saattaa olla paikoin eri. Rihmasto kuitenkin jää puuhun vaikka itiöemä kerättäisiinkin, joten kerääminen ei ainakaan pienessä määrin vaaranna kääpiä. Esimerkiksi Ruissalossa on muistaakseni aika hyvät rajoitukset jo ihan luonnonsuojelualueilla liikkumiseen, ja merkittävimmät jalopuumetsät taitavat olla muutenkin suurelta osin suojeltuja, joten pitäisin suojelualueiden rajoituksia parempana keinona eteläisten jalopuiden kääpien keruun hillitsemisessä. Pakuri taas on niin yleinen, että sen löytää ilman lajihavaintojakin. Salattu tai karkeistettu aineisto on vaikeammin luontojärjestöjen ja kansalaisten käytettävissä, joten minusta on parempi, että uhanalaisten ja silmälläpidettävien kääpien havainnot ovat avoimesti käytettävissä, jolloin jokainen voi helposti todeta, uhkaako esimerkiksi uusi asemakaava kääpälajistoa. Avoimella tiedolla on ehkä suurempi arvo kuin haitta.

Jonkinlainen asiantuntijaraati näitä on miettinyt eikä ole tainnut päätyä sienten salaamiseen tai karkeistukseen. Sen sijaan linnuissa karkeistukset vaikuttavat joskus jopa liiallisilta. Esimerkiksi pyytä ei sovi esittää tarkkana kartoilla, vaikka jokainen vähänkään metsästyksestä perillä oleva kyllä pyyn löytää ilman laji.fi-järjestelmääkin.

Etelässä varmaan tilanne toinen ja täytyy huomata ettei kyse ole välttämättä yksittäisestä ihmisestä joka haluaa maistaa häränkieltä, vaan joku voi ruveta tekemään bisnestä isommalla voluumilla ja järjestää kerääjiä käymään eteläisen suomen tai laajemminkin kaikki järkevällä etäisyydellä tiestä olevat havaintopaikat läpi joka vuosi jos tuotteen arvo on riittävä kattamaan kulut. Joku saattaa ottaa koordinaatteja jo ylös ja sitten niitä voidaan hyödyntää ikuisesti vaikka myöhemmin päädyttäisiin salaamaan havaintoja. No, sukupuuttoa lakkakäävälle tai pakurille tuo ei aiheuta.
Etelän harvinaisille lajeille joku ruokatrendi yhdistettynä lain noudattamiseen voisi olla isompi ongelma. Maailma muuttuu ja jonkun vuosikymmenen päästä asiat voivat olla ihan toisin, saatetaan harmitella että havainnot olivat julkisina näkyvissä. Kuten vaikka julkisen infran osalta todettu nyt Venäjä-kriisin yhteydessä.

Sinänsä toki kivaa kun jokainen pystyy katsomaan lajien tarkat esiintymispaikat ja menemään bongaamaan niitä.

Automaattisista salauksista on päättänyt Lajitietokeskuksen viranomaistyöryhmä mm. ympäristöjärjestöjä konsultoimalla. Periaatteena on ollut karkeistaa havainnot lajeista, joita vaino, häirintä, kerääminen tms. vaarantaa. Suurin osa havaintotiedosta on julkista, FAIR-periaatteiden ja julkisuuslain mukaisesti. Sieniä karkeistettavien listalla ei ole.

Tarkemmin karkeistuksista kerrotaan täällä: https://laji.fi/about/709

Mikko / Lajitietokeskus