Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Comatricha alta?

Heips!

Olen uusi limasienien kanssa, joten kysytäämpä täältä. Voisiko tämä olla Comatricha alta? Selkeän pitkäperäinen, itiöpesäke pitkänmallinen ja kolumella jatkuu melkein kapillition kärkeen saakka. Kerätty kaatuneen lahon kuusen alapinnalta V Kaarina syksyllä 2019.

Kiitos!
-Niko


1 tykkäys

Hei,

nämä näyttäisivät jo homehtuneen. Homeet rikkovat itiöt ja ellei muissa rakenteissa ole jotain aivan ainutlaatuista, niin määritys on hankalaa.

Tämä ei välttämättä ole C. alta, kun en näe kunnolla kapillitiota voisin epäillä. C. laxaksikin ja miksei C. ellaekin voisi tulla kysymykseen (en ole itse sitä vielä löytänyt).

Marja

Hei Marja,

Kiitos kovasti vastauksesta! Enpä tietenkään ajatellut, että homekin tietenkin häiritsee tunnistusta.

Toivottavasti ensi kerralla löytyy ehjiä!

-Niko

No, homeetkin ovat sieniä ja niissäkin on mielenkiintoisia ja hyödyllisiä lajeja. Jos olisi aikaa voisi joskus paneutua niihinkin.

Limasienten ja pienten kotelosienien tunnistusta ne kyllä usein haittaavat, koska ne tuntuvat pitävän erityisesti itiöistä. Ne rikkovat niiden pintakelmun ja käyttävät sisällön ravinnokseen. Itiöissä on usein tunnistusta helpottavia tuntomerkkejä mm: koko, muoto, väri, pintarakenteet ja sienillä myös mm. soluseinät ja pisarat.

Joskus homehtuneiden limasienten (ja sientenkin) tunistus onnistuu jonkin lajityypillisen ominaisuuden avulla (esimekiksi omintakeinen kapillitio).

1 tykkäys