ja ehkä helppo mutta ei vaan lajia löytynyt. Mäntykankaalla kasvoivat niinkuin kuvasta näkyy, ei haju/makuhaviksia.
Mäntykallo, Pori 28.8.2022
Hiukan arveluttaa antaa nimiä haperoille ilman makutietoja, mutta tuonvärinen männyn seuralaisena kasvava hapero olisi ruusuhapero, Russula roseipes. Nopeasti ei tule muita ehdotuksia nyt mieleen. Maku on mieto.
Kiitos Mikko. Arvostan asennettasi ja siksi päätin korjata erheeni. Maku ei suinkaan ollut mieto vaan jopa tulinen, kuin joku tuima mauste ja viipyi suussa vielä tovin poissylkäisyn jälkeenkin. Pintakelmu lähti helposti jopa keskustaan asti pois. Näistä lie apuja …
Itselle kävi sama. Luulin löytäneeni ruusuhaperon mäntymetsäsrä, joten en osannut varoa, että maku olisikin noin ärhkäkkä. Poltteli suussa pitkään. Kiva olisi kuulla mikä hapero kyseessä.
Onkohan kalvashapero?
Tuo on kyllä minun silmiini aika outo tapaus kaiken kaikkiaankin. Tavallaan se voisi olla koivun seurassa kasvava kalvashapero tai männyn seurassa kasvava tulipunahapero, jos heltat ja jalka olisivat valkeat. Sienet kuitenkin näyttävät aika hyväkuntoisilta joten luulisi että ei ole mitään vanhuuttaan kellastumista. Mietin voisiko olla lepikkohapero, jolle sopii tuo sekä kellertyminen että harmaantuminen. Senkin lakinväri on kyllä jonkin verran tummempi. Oliko lähellä leppiä?
Ei leppää, ei koivua, ei kerrassaan mitään muuta kuin mäntyä …
Onpas hankalaa. Kovin hyvää ehdokasta ainakaan tutuista lajeista ei löydy. Männyn seuralaisena kasvavia kirpeitä lajeja ovat tulipunahapero, verihapero, kyynelhapero ja pippurihapero, mutta kaikki niistä ovat aika lailla eri näköisiä.
Ehkä vahvin ehdotus olisi näillä tiedoilla monivärihapero johon tuo ulkonäkö sopisi ehkä parhaiten. Sekin on kyllä koivun seuralainen eikä kovin kirpeä. Hyvin pienetkin koivut kyllä riittävät. Se voi kyllä kasvaa aika karuilla paikoilla, esimerkiksi sorateiden penkoilla. Se on myös ryhmälaji ja voi siis sisältää useamman eri näköisen lajin.
Nämä kasvoivat Mäntyluodon Kallossa karulla kallioisella maaperällä ja kun ympärilleen katseli, ei koivuja ollut näköpiirissä, pieniäkään.
Ok. Kaivoin vanhoja arkistojani sen verran että löysin Juhani Ruotsalaiselta ilmeisesti alkujaan peräisin olleen 2000-luvun ekalla vuosikymmenellä tehdyn haperolajilistan, tai sitten mahdollisesti muistiinpanoja hänen kursseistaan. Siinä monivärihaperon kohdalla mainitaan koivun lisäksi myös mänty. Lisäksi siinä mainitaan neljä eri variaatiota tästä lajista. Tämä olisi nyt minun paras ehdotukseni. Olisi toki kiva kuulla mitä muut tässä kuvassa näkevät.
Kun katselee laji.fistä Vauraksen ja Taipaleen kuvia k.o lajista niin aika lailla hyvin mielestäni sopii. Monissa kuvissa näkyy myös männyn neulasia.
Kiitos taas Mikko. Yksi seikka on jäänyt huomiotta tai ainakin vähälle, on se että pari vrk ennen kuvan ottamista satoi ja ajoittain rakasti. Se ei ole voinut olla vaikuttamatta lakin pintaan. Ja vaihteluahan tällä piisaa …
Kiitos Henri. Voitaneen siis lukita moniväriksi …