Havainnot ja - kuvat - samasta objektista eri aikoina?

Jos haluaa lisätä alkuperäisestä havainnosta poikkeavien aikojen kuvia samaan kohteeseen, INat’in ohjeissa pyydetään tallentamaan ne uutena havaintona. Mutta - kun kyseessä on harvinainen laji, miten sen voi merkitä iNat:iin niin, että uusia kuvia ei katsottaisi uusiksi, erillisiksi havainnoiksi tai - yksilöiksi?

Minulla on usein kesäisin tapana seurata tiettyä toukkaa tai - muuta hiljalleen kehittyvää “esiintymää” puun oksilta tai lehdiltä - palaten samaan paikkaan monta kertaa eri päivinä. Yritän ottaa niistä mahdollisimman hyviä kuvia, joita myöhemmin haluaisin lisätä iNatiin. Mutta jos - sääntöjen mukaan - tallentaisin uudet kuvat uusina havaintoina - se vääristäisi tilastoja, eikö totta? Harvinaisesta lajista tulisikin vähemmän harvinainen?

iNaturalistissa havainnoille voi antaa vain yhden päivämäärän ja jokaisen päivän kuvista kuuluu tehdä uusi havainto. Havaintomäärät vaihtelevat muutenkin niin paljon eri havaintolähteissä, ettei niiden perusteella voi arvioida mikä laji on harvinainen - eli tässä mielessä ne ovat jo vääristyneitä. Tällaisten havaintojen tekeminen ei haittaa.

Vihkoon (Oma Vihko | Suomen Lajitietokeskus) kuvat voi laittaa yhtenä havaintona, kun kirjaa havaintoerälle päivämäärävälin, esim. 1.5.2024-31.5.2024.

Mikko / Lajitietokeskus

Kiitos vastauksesta! - Jos nyt lisään Oma Vihkoon uusia kuvia samasta kohteesta, joka jo on INatista siirretty Laji.fi:hin, voinko poistaa jonkun entisistä havainnoista, jotta saman lajin havaintomäärä ei kasvaisi yhdellä kertaa verrattain isoksi?
Esim. tässä Selaa havaintoja | Suomen Lajitietokeskus

Voit poistaa havainnot iNaturalistista, mutta ne eivät heti poistu Laji.fi:sta. (Emme saa iNaturalistista automaattisesti tietoja poistetuista havainnoista, ainoastaan uusista ja päivitetyistä.)

Mikko / Lajitietokeskus

Nyt tuolla iNaturalistien omalla foorumille on keskustelu tästä aiheesta; siellä ehdotetaan mm. tekemään samasta “individuaalista” uusi havainto ja linkittämään se entiseen. New observations for the same individual - General - iNaturalist Community Forum