Ok.
Hienoa, että syy selvisi. Hyvä myös että jaksatte tehdä päivitystä ahkerasti.
Tuo ehdotukseni oli tarkalleen ottaen oli, että yli vuosi sitten ilmoitetuista havainnoista tiedot iNatista eivät poistuisi. Havainnot olisivat siellä alkuperäisessä muodossaan heidän käytössä. Museon skripti vaan ei olisi kiinnostunut niistä.
Ajattelin, että jos päivitysskripti ottaisi vain vuoden sisään ilmoitetut. Jos havainto menisi tuon yli, se siirtyisi kuvineen vihkon havainnoksi. Vihkoon siirtämistäkään ei varmaan tarvitsisi tehdä kuin muutaman kerran vuodessa, jos niinkään usein.
Lähetetty laitteesta Galaxy
-------- Alkuperäinen viesti --------
Lähettäjä: “Mikko Heikkinen sivustolta LAJI.FI-foorumi” laji@discoursemail.com
Päivämäärä: 23.8.2021 10.14 (GMT+02:00)
Saaja: terolinjama@gmail.com
Aihe: [LAJI.FI-foorumi] [Lajitietokeskus] HUOMIO! Suuri määrä kuvia kadonnut?
| mikko
23. Elokuu[ta] |
Kiitos tiedosta - iNaturalistissa tapahtui muutos, jonka ajankohdasta emme olleet tarkkaan selvillä.
Kaikki iNaturalistin havaintokuvat ovat tallessa, mutta Creative Commons -lisensoitujen kuvien osoite muuttui, kun iNaturalist siirsi ne Amazonilta saamaansa ilmaispalveluun. Kopioimme säännöllisesti havainnot Laji.fi:n tietovarastoon, mutta kuvat näytetään iNaturalistin/Amazonin palvelusta lyhyen välimuistituksen kautta. Siksi linkkimuutoksella oli tällainen vaikutus.
Käynnistin havaintojen päivityksen, jonka jälkeen ne näkyvät taas myös Laji.fi:ssa. Päivitettäviä havaintoja on yli 200.000, joten tähän menee varmaankin useita päiviä.
Meillä on yleisenä peraatteena, että jokaista havaintoa ylläpidetään ja päivitetään vain yhdessä paikassa, jotta olisi selkeää mikä on ajantasaisin versio kustakin. iNaturalistin havainnoilla tämä paikka on iNaturalist. Havaintojen osittain kopiointi ja osittain siirtäminen (niin että havainto poistetaan iNaturalistista kun se siirretään Vihkoon) tuntuu vaikealta, ja tuskin on mahdollista toteuttaa - iNaturalistia ja sen rajapintaa ei ole suunniteltu tähän. iNaturalistin väki ei myöskään halua että havaintoja sieltä poistetaan.
Eli: näillä näkymin havaintoja pitää jatkossakin päivittää ja muutenkin ylläpitää siellä mihin ne on tallentanut.
Mikko / Lajitietokeskus
PS. Suomi on muuten ainoa maa, joka kopioi iNaturalistin havainnot tiheästi omaan palveluunsa. Useimmat muut kumppanimaat tekevät tämän kerran-pari vuodessa tai eivät lainkaan. Saamme iNaturalistista kaiken havaintodatan 1-2 kertaa vuodessa arkistotiedostoina, pl. kuvat ja äänitteet, kaikki muu synkronointi tapahtuu iNaturalistin julkisen rajapinnan kautta.