Hei,
pari ehdotusta/korjausta tuli mieleen kun käytin atlaslomaketta.
Kohdassa lajiluettelon täydellisyys en pystynyt valitsemaan vaihtoehtoa A, vaikka olin antanut kaikille havainnoille atlasindeksin, ks kuvakaappaus (Android-puhelin). Korjasin Laji.fi- puolella.
lukumääräkenttä olisi hyvä olla numeerinen, sillä se nopeuttaisi tallentamista kun ei tarvitsisi vaihtaa kännykästä numeroita erikseen päälle. Parantaisi myös aineiston laatua ja käytettävyyttä huomattavasti.
A-kohtaa ei voi Mobiilivihkossa valita, koska sovelluksessa kaikkien havaintojen validointi- ja täydennysmekanismi olisi liian monimutkainen. Katsomme aluksi miten täydellisiä lajilistoja ryhdytään käyttämään ja millaista palautetta niistä tulee, ja mietimme jatkoa sen pohjalta.
Määrä on tarkoituksella tekstikenttä, jotta siihen voisi kirjata monipuolisemmin tietoja. Esim. “1Ä”, “2/3ad 4 pull p” tai “ainakin 5m” ovat sallittuja arvoja. Numerot tulkitaan automaattisesti yksilömääräksi, esim. “2/3ad 4 pull” = 9 yksilöä.
Tänään käytin atlaslomaketta ekan kerran tositoimissa ja pari asiaa nousi esiin.
Pahin oli se, että ajoin kerran huomaamatta ruudun rajan yli ja sovellus jatkoi reitin seuraamista, jonka takia havainnot eivät menneet atlakseen kun tuli mukaan kaksi ruutua. Reitin seuranta pitäisi ehdottomasti loppua automaattisesti ruudun rajalle, että näin ei kävisi varsinkin kun asiaa ei voinut enää mitenkään korjata, vain nettiliittymän kautta onnistui.
Toinen oli, että tallennuksessa pakollinen tieto lajilistan täydelisyydestä jää näkymän ulkopuolelle ja pitää aina pyyhkiä esiin täytettäväksi, sen paikka olisi listan alussa.
Kolmas vielä, että saisko sovelluksen toimintaa nopeutettua? Mulla ei ole uusin lippulaivamalli vaan muutaman vuoden takainen XCover4 ja jokaisen näppäyksen jälkeen menee monta sekuntia ennen kuin mitään tapahtuu tai se jää miettimään asioitaan. Tallennus on siis hidas ja ympärillä käy kuhina ja olisi paljon tallennettavaa. Lajin klikkauksen jälkeen aukeaa turha lomake, jonka päälle tulee vasta koodinvalinta. Koodilista voisi aueta suoraan.
1# Retkeä ei oikein voi katskaista tällä tavalla automaattisesti, mm. koska lintuatlaslomaketta käytetään myös täydellisten listojen tekemiseen. Täydellisiä listoja kerätessä retki voi tarkoituksella kulkea usean ruudun kautta. (Silloin atlashavainnot pitää merkitä kartalle, jotta menevät oikeaan ruutuun.) Retken katkaiseminen automaattisesti voisi myös tapahtua virheellisesti, jos GPS antaa vääriä sijaintitietoja.
Mutta mitä voisi harkita, on retken katkaiseminen automaattisesti, jos havainnoija liikkuu nopeammin kuin lihasvoimin pääsee (ellei täydellisiä listoja voi tehdä myös autolla tai moottoriveneellä paikasta toiseen siirtymällä - en tiedä?)
Havaintoerää tallentaessa jos loppukellonajan muuttaa siihen ajanhetkeen jolloin retki oikeasti loppui, katkaistaan myös reitti siihen.
2# Tämä on hyvä ajatus, tehdään näin
3# Missä vaiheessa hitaus täsmälleen esiintyy: jokaisen näppäyksen jälkeen vai vain lajin havaintolomaketta avatessa? Omissa testeissämme (edullisilla puhelimilla) ongelmaa ei ole ollut, mutta noin vanhoilla puhelimilla emme ole testanneet.
Pesimävarmuusindeksivalikon näyttämistä yksinään voidaan harkita, mutta sekin olisi kyllä oma “lomakkeensa”, mikä ei välttämättä olisi kovin paljon nopeampi kuin nykyinenkään.
#1. Arvelinkin, että ominaisuuksia käytetään ristiin kuten hyviin tapoihin kuuluukin mutta joku ratkaisu olis kiva. Luuri varoitti vain värinähälytyksellä, pitää tutkia saako siihen äänenkin mukaan.
#3. Hidastelee melkein joka vaiheessa mutta eniten se haittaa kun valitsee lajin listalta ja odottaa koodilomaketta ja sitten sen tallennusta.
Pari kertaa kävi niin, että retken tallennus ei onnistu vaan tulee koodi 422. Kun virhe tulee niin retki ei tallennu enää myöhemminkään, joten joku bitti menee vinoon silloin.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.