Kotimainen ja tieteellinen nimi eri hakutuloksin

Kaveri toi esille ilmiön mitä kumpikaan meistä ei ymmärrä. No ehkä kohta saadaan selvyyttä. Punalatvahaarakasta kun hakee eri nimillä, niin tulee eri havainnot ilmeisesti. Mistä tämä johtuu? Laitan tähän kuvankaappaukset mistä ongelma ilmenee. Oli syy mikä hyvänsä näin ei saisi olla, että suomenkielinen nimi antaa eri hakutulokset mitä tieteellinen. Eikös noiden nimien pitäisi olla synkassa kuitenkin? Nythän siinä käy niin, että havainnot on jaettu kahteen leiriin. Toiseen ilmoittaa mökkimummot (minä) ja toiseen skooppaajat (sieni-prot). Ja kummaltakin leiriltä menee ohi toisten ilmoittama data. Vähän näin karkeistettuna kommentoin. Itse en ole vielä törmännyt vastaavaan sienikeissiin täällä, onkohan tämä yksittäistapaus? Vai onko tässä joku taksonominen jaottelu mikä on mennyt minulta ohi?

Kiitos ilmoituksesta!

Tavoite ehdottomasti on, että kun havaintoja linkitetään taksonomiaan, sillä ei ole väliä onko käytetty suomenkielistä nimeä, tieteellistä nimeä, tieteellisen nimen synonyymiä, ruotsinkielistä nimeä jne.

Tämän taksonin tapauksessa laji on näköjään splitattu. @tea.vonbonsdorff voi selittää tarkemmin.

Suomenkielinen nimi “punalatvahaarakas” kuuluu taksonille R. aff botrytis kun taas R. botrytis on kokonaan ilman suomenkielistä nimeä.

Meillä olisi käytössä koko joukko työkaluja, joilla voidaan hallita, mihin taksonikäsitteisiin eri nimet liitetään. Esim kaikki “punalatvahaarakas” ja “Ramaria botrylis” nimillä ilmoitetut havainnot voitaisiin laittaa menemään lajiryhmään R. botrytis coll.

Tea: Tuon taksonin osalta näyttää asiat olevan vähän ristissä, koska on sama nimi sekä AKA nimenä että virallisena suomenkielisenä nimenä. AKA nimi pitäisi siirtää overriding taxon nameksi?

Hei Hokke,

Niin kyse on siitä, että meillä on kaksi eri lajia ryhmässä punalatvahaarakas! On silloin selvää että havaintojakin tulee molemmille ja näiden lisäksi jos määritystä ei voi tehdä tarkempiin lajikäsityksiin, on se jätettävä punalatvahaaraskasryhmä-tasolle. Toiselle, joka on tuo meidän “tavallisempi” (aff. botrytis) on siis jätetty tuo suomenkielinen nimi punalatvahaarakas. Koska joku pystyy määrittämään kummasta on kyse, on selvä että hautkin tulevat jakaantumaan kahteen eri lajiin. Mikäli havaintosi on ryhmätasolla, voit tallentaa tuolle nimelle: punalatvahaarakasryhmä, R. botrytis coll. (ja suosittelen näytteen tallettamista museoon dokumentointia ja/ tai tarkempaa määritystä varten). Täytyy ohjata havainnot automaattisesti ryhmätasolle, mikäli itse määrittäjä ei tiedä kumpaan lajiin kyseinen havainto menee. Kiitos tästä.

yt. Tea v. Bonsdorff

Kiitos teille tämä selvensi asiaa. Arvelinkin että jotain oli mennyt ohi ja se olikin tuo splittaus. Siitä onkin tullut vuosittainen trendi sienimaailmassa mikä on toki hienoa; kehitys kehittyy. Joku coll-tyyppinen ratkaisu varmasti toimii niihin haviksiin, mitkä ovat nyt ilman näytettä. Jos tai kun lajia tapaan metsässä joskus otan siis näytteen.