Licea? hirvenpapanalla

Olen jonkin verran pitänyt hirven- ym. -papanoita kosteakammiossa kun on ilmestynyt aika kivoja sieniä välillä. Tänään tuli eka kerran myxo vastaan. Limakko luikerteli pitkin pintaa mutta oli myös sporangioita.

Jalaton, harmaa, kalkkiperidio, ilman havaittavia saumoja, kuvan pisin peridio vähän päälle millin. Jouduin tosiaan tekemään töitä enenkuin näin jotakin mitä voisi olla kapillitota. Itöt ovat hyvin hennosti pintakuvioiset, tällaiset:

(11.9) 12.6 - 14.6 (15.3) × (11.6) 12.1 - 14.0 (14.7) µm
Q = (1.0) 1.02 - 1.09 (1.1) ; N = 32
Me = 13.4 × 12.8 µm

Erikoisin piirre itiöissä on että seinämä vaikutta olevan paksumpi itiön toisella puolella ja myös värieroja voi löytää kun vähän miettii. Itössä on myös joku sisäpallukka.

Vanhalla koprofiilikaavalla pääsin nimeen Licea tenera, mutta en oikein lyhyellä etsinnällä löytänyt hyvää kuvausta. Olisiko mielipiteitä?

2 Likes

Hei Stefan,

Licealla ei ole kapillitiota vain itiöitä peridion sisällä. Eikä Liceassa ole kalkkiakaan, mennään siis Physarales puolelle. Ajankohdalle tyypillinen on Didymium difforme, en tosin muista sen mikroskopiaa, mutta habitus ja tuo kuori vaan on sen oloinen.

Itiöissä voi olla ituhuokonen ja siksi pinnan paksuus voi vaihdella ja itiöillä on useilla lajeilla toinen poski vaaleampi.

Tarkistin mikroskopian, on D. difforme.

Se juova itiössä johtuu rypistymisestä.

t: Marja

Kiitos, niin on. Kapillitio löyty vasta lopussa ja unohdin palata kaavan alkuun. Myös Ruotsissa löydetty hirvenpapanalta.