Mahdollisuus laittaa havaintoja samasta paikasta eri päiviltä?

Vihkossa voi nyt laittaa havaintoja valitusta paikasta ainoastaan saman päivän havainnoista. Olisi hyvä jos samaan paikkaan voisi laittaa eri päivienkin havaintoja eikä aina tarvitsisi valita paikkaa uudestaan kun syöttää havainnon eri päivältä. Tiirassahan paikka pysyy samana vaikka päivämäärää ja lajeja muuttaa. Vihkossa tämä ei onnistu.

Olethan huomannut, että paikkoja voi tallentaa? Ja vakioiduista havaintopaikoista tai -menetelmistä voi luoda esitäytettyjä lomakkeita? Niitä käyttämällä voi nopeuttaa saman paikan käyttöä eri ajankohtina siten, että ne tallentuvat eri havaintoerinä. Toki on myös mahdollista laajentaa yhden havaintoerän havaintoaikaa ja antaa yksittäisille havainnoille sen sisältä tarkempia havaintoaikoja.

1 Like

Vihkon Retkilomakkeella voi luoda uuden paikan ja valita paikan kenttiin päivämäärän. Tämän paikan havainnot kirjautuvat valitulle päivämäärälle.

Myös yksittäisen havainnon pvm:n voi yliajaa valitsemalla havainnon rattaan takaa esille päivämäärän.

Esko / Lajitietokeskus

Tiiraa ei kannata käyttää mallina havaintojen tallennuksessa Vihkoon, Tiirassahan ei ole havaintoerän käsitettä käytössä lainkaan.

Vihkossa oikea tapa tallentaa havaintoja samalta paikalta on luoda oma havaintopaikka tai esitäytetty lomake, jonka pohjalta uudet havainnot tallennetaan joka kerta uudeksi havaintoeräksi. Samassa havaintoerässä voi toki olla havaintoja useammalta päivältä, jos ne tallennetaan samanaikaisesti.

Sen sijaan erän tallennuksen jälkeen tehtyjen uusien havaintojen lisääminen jo tallennettuihin havaintoeriin ei ole suositeltava käytäntö, koska julkisiin havaintoeriin on saatettu viitata jo muualla.

Kiitos vastauksista, sähköpostit olivat menneet Roskapostiin, siksi reagointi vasta nyt. Loin silloin uuden paikan ohjeiden mukaan, jotka olivatkin tarpeellisia, muuten ei hommasta olisi tullut yhtään mitään. Vihkon käyttö on varmaan helpompaa jos sitä käyttää usein ja on siihen tottunut, uudelle käyttäjälle toiminnot voivat olla vähän hankalia käyttää. Yritin laittaa useamman kerran saukosta havaintoja eri päiville samaan Omaan Havaintopaikkaani, mutta en vain onnistunut.Eli tein kuin TapaniL ehdottaa, mutta en vain näköjään onnistunut. Täytyy yrittää ensi kerralla uudestaan. Tiiraa käytän päivittäin, siksi siihen viittasin. Tiirahan ei ole mikään erityisen hyvä järjestelmä ja sen uusiminen on kestänyt ja taitaa kestää vielä jonkin aikaa, aika kökkö se osin on.

Kertauksena vielä, samalta paikalta voi kirjata havaintoja eri päiviltä näin:

  • Tekemällä nimetyn paikan - ohje
  • Tekemällä esitäytetyn lomakkeen - ohje
  • Kirjaamalla havaintoerään monta havaintopaikkaa, ja kirjaamalla päivämäärän jokaisen paikan tietoihin
  • Kirjaamalla päivämäärän jokaisen yksittäisen havainnon tietoihin

Kaikkia voi käyttää, mikä vain sopii tilanteeseen parhaiten.

Mikko / Lajitietokeskus

• Kiitos neuvoista, noin olen yrittänyt. En vieläkään onnistu laittamaan yhteen paikkaan havaintoja eri päiviltä. Mitä tarkoittaa ”Kirjaamalla päivämäärän jokaisen yksittäisen havainnon tietoihin” ? En näe siellä paikkaa, johon yksittäisen havainnon päivämäärän voisi laittaa. Aluksihan siinä valitaan päivämäärä (alku ja loppu, jos tarvitsee), mutta havainnon syötön yhteydessä ei ole päivämäärävalintaa, ei kai sitä laita Lisätietoihin? Jos muuttaa päivämäärän syötettyään uuden havainnon toiselta päivältä, muuttuu myös aiemmin syötetyn havainnon päivämäärä. Vihkon logiikassa näyttää olevan jotain, jota en ymmärrä.
• Toivottavasti jaksatte yrittää selvittää miten Vihkon Retki-lomakkeeseen pystyy laittamaan samaan paikkaan havaintoja eri päiviltä ilman että joutuu tallentamaan kunkin päivän havainnon/t erikseen ja avaamaan uudestaan Retki-lomakkeen tallennusta varten.
Terveisin
Jukka

Havaintorivillä klikkaa sinistä ratasikonia:

Klikkaa Alku-kenttää niin että se muuttuu siniseksi:

image

Havaintoriville tulee päivämääräkenttä:

Tämä päivämäärä korvaa koko havaintoerälle annetun päivämäärän.

Mikko / Lajitietokeskus