Mitä kellertävää haavankäävällä? [Steccherinum pseudozilingianum, lakkikarakääpä]

Taitaa olla haavankääpää? Isolla vanhalla haavalla, paikka Kaanaan vanha suojeltu metsä, Nurmijärvellä. Kuvattu 15.2.2019.

Vau! Tuo näyttä Steccherinum pseudozilingianumilta, VU. Se kasvaa haavankääpien päällä. En ole koskaan nähnyt.

2 Likes

Tunnistuksen voinee lukita? Tässä vielä toinen kuva. Vanhoja haavankääpiä on Kaanaan isoissa haavoissa paljon. Pitänee vastaisuudessa katsella niitä tarkemmin, tuo suorastaan loisti kaukaa.

1 Like

Ehkä tuokin olisi pitänyt skoopata. Lakkikarakäävästä ei muuten ole hirveästi havaintoja kirjattu. Kaksi, josta toinen Viron puolelta. Vuosilta 2014 ja 2018: https://laji.fi/observation/map?target=MX.4884398

Havaintoja on ilmeisesti kuitenkin tehty enemmän? Onko löytöjä jo muistakin maista? Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisu uhanalaisista käävistä vuodelta 1993 kertoo näin:

… Suomen ainoa löytö on tervalepältä, jossa lakkikarakääpä kasvoi kuolleen lepän käävän (Inonotus radiatus) päällä. Kasvupaikat, se mitä niistä tiedetään, ovat reheviä lehtomaisia lehtimetsiä, joissa on järeitä, haavankäävän lahottamia haapoja. Mahdollinen harvinaisuuden syy Suomessa on sopivien biotooppien puute etelärannikolla. …

LEVINNEISYYS
Tunnetaan vain Virosta ja Suomesta, A: Finströmistä (Pålsböle). Mahdollisia löytöpaikkoja ovat Etelä- ja Kaakkois-Suomen rannikkoalueen vanhat haavikot.

Laji.fi:ssa on vain laji.fi:n näytteet. Museoissa on paljon näytteitä, joita ei ole kirjattu mihinkään.

Kääpäkirja sanoo että useimmat löydöt ovat Uudeltamaalta, myös Kainuu, Koillismaa. Viro, Latvia, Vepsä. Myös Ruotsista löytyy, siellä LC.

1 Like

Tietty, muutamiin muihin harvinaisiinkin kääpiin (esim. risakääpä) verrattuna havaintoja on silti aika vähän, jos vain yksi. Se pikkaisen herättää ihmetystä. Niemelän Suomen käävät (2016) kyllä löytyy, siitä puuttuu maininta Ruotsista. Ilmeisesti uutta tietoa?

Tämän mukaan ei ole, jos on arvioitu LC:ksi jo 2000: Artfakta från SLU Artdatabanken

Liekkö taksonomiasotkuja takana? Myös Norjasta on löydetty ( synonyymi Junghuhnia pseudozilingiana): https://eol.org/pages/191912 . Suomesta yksittäisenä Jyväskylän yliopiston museon kokoelmasta 2008.

Laji.fi:stä löytyy muuten synonyymi Junghuhnia pseudozillingiana: https://laji.fi/taxon/MX.235775

Julkisten tietojen perusteella näyttäisi olvan 5-10 keräystä kustakin maasta Suomi, Ruotsi ja Norja. Taksonomiasotkuista en ole tietoinen (ellei Irpex cremicolorissa piileskelisi jotain). Mutta suvusta on tuskin viimeistä sanaa vielä sanottu. Se nähdään myöhemmin mihin sijoittuu.

1 Like

Nippelihuomiona vielä, niin tuo Suomen ensimmäiseksi mainittu löytö (poikkeuksellisesti) lepänkäävältä on Ahvenanmaalta. Kääpäkirjan mukaan se on ilmeisesti muuttunut epävarmaksi (“epävarma tieto Ahvenanmaalta”):

Ei tässä muuta, mutta tuoreinta tietoa kannattaa näemmä hakea netistäkin, julkisten tietokantojen kehittyessä. Digitalisaatio tuo varmaan yllätyksiä tutkijoillekin, kun eri maissa edistytään siinä.

Aika hieno löytö. Kannattaa ottaa näyte talteen ihan varmistusta varten. Aika todennäköisesti se kuitenkin on tuo lakkikarakääpä. Itse olen kerännyt aikoinaan Irpex cremicolor’ia arinakäävältä ja myöhemmin kuulin, että se kuitenkin olisi sama laji kuin lakkikarakääpä. Toinenkin löytö tästä on minulle tullut. Ihmeen harvinainen se on, syystä tai toisesta. Siksi näyte olisi kiva ottaa talteen. Ottaisin mielelläni tänne OULUn kokoelmiin.

1 Like

Käyn silloin tällöin tuolla, toukokuun lopussa en nähnyt toista kertaa ja tuosta jäi silloin aikoinaan koordinaatit ottamatta. Metsä ei ole tosin kovin suuri ja paikkaa pystyn haarukoimaan, joten varmaan jossain vaiheessa tuohon tulee törmättyä uudelleen. Otan sitten näytteen.

Isoja haapoja ja haavankääpää on alueen kokoon nähden ihan kivasti. Varmaan voisi löytyä muistakin puista.

Tämäkin mennee lakkikarakääväksi?

Tän iltainen löytö.

2 Likes

Siltä se näyttää.

1 Like