Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mitä kellertävää haavankäävällä? [Steccherinum pseudozilingianum, lakkikarakääpä]

#1

Taitaa olla haavankääpää? Isolla vanhalla haavalla, paikka Kaanaan vanha suojeltu metsä, Nurmijärvellä. Kuvattu 15.2.2019.

0 Likes

#2

Vau! Tuo näyttä Steccherinum pseudozilingianumilta, VU. Se kasvaa haavankääpien päällä. En ole koskaan nähnyt.

2 Likes

#3

Tunnistuksen voinee lukita? Tässä vielä toinen kuva. Vanhoja haavankääpiä on Kaanaan isoissa haavoissa paljon. Pitänee vastaisuudessa katsella niitä tarkemmin, tuo suorastaan loisti kaukaa.

0 Likes

#4

Ehkä tuokin olisi pitänyt skoopata. Lakkikarakäävästä ei muuten ole hirveästi havaintoja kirjattu. Kaksi, josta toinen Viron puolelta. Vuosilta 2014 ja 2018: https://laji.fi/observation/map?target=MX.4884398

Havaintoja on ilmeisesti kuitenkin tehty enemmän? Onko löytöjä jo muistakin maista? Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisu uhanalaisista käävistä vuodelta 1993 kertoo näin:

… Suomen ainoa löytö on tervalepältä, jossa lakkikarakääpä kasvoi kuolleen lepän käävän (Inonotus radiatus) päällä. Kasvupaikat, se mitä niistä tiedetään, ovat reheviä lehtomaisia lehtimetsiä, joissa on järeitä, haavankäävän lahottamia haapoja. Mahdollinen harvinaisuuden syy Suomessa on sopivien biotooppien puute etelärannikolla. …

LEVINNEISYYS
Tunnetaan vain Virosta ja Suomesta, A: Finströmistä (Pålsböle). Mahdollisia löytöpaikkoja ovat Etelä- ja Kaakkois-Suomen rannikkoalueen vanhat haavikot.

0 Likes

#5

Laji.fi:ssa on vain laji.fi:n näytteet. Museoissa on paljon näytteitä, joita ei ole kirjattu mihinkään.

Kääpäkirja sanoo että useimmat löydöt ovat Uudeltamaalta, myös Kainuu, Koillismaa. Viro, Latvia, Vepsä. Myös Ruotsista löytyy, siellä LC.

1 Like

#6

Tietty, muutamiin muihin harvinaisiinkin kääpiin (esim. risakääpä) verrattuna havaintoja on silti aika vähän, jos vain yksi. Se pikkaisen herättää ihmetystä. Niemelän Suomen käävät (2016) kyllä löytyy, siitä puuttuu maininta Ruotsista. Ilmeisesti uutta tietoa?

Tämän mukaan ei ole, jos on arvioitu LC:ksi jo 2000: https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/4669

0 Likes

#7

Liekkö taksonomiasotkuja takana? Myös Norjasta on löydetty ( synonyymi Junghuhnia pseudozilingiana): https://eol.org/pages/191912 . Suomesta yksittäisenä Jyväskylän yliopiston museon kokoelmasta 2008.

Laji.fi:stä löytyy muuten synonyymi Junghuhnia pseudozillingiana: https://laji.fi/taxon/MX.235775

0 Likes

#8

Julkisten tietojen perusteella näyttäisi olvan 5-10 keräystä kustakin maasta Suomi, Ruotsi ja Norja. Taksonomiasotkuista en ole tietoinen (ellei Irpex cremicolorissa piileskelisi jotain). Mutta suvusta on tuskin viimeistä sanaa vielä sanottu. Se nähdään myöhemmin mihin sijoittuu.

1 Like

#9

Nippelihuomiona vielä, niin tuo Suomen ensimmäiseksi mainittu löytö (poikkeuksellisesti) lepänkäävältä on Ahvenanmaalta. Kääpäkirjan mukaan se on ilmeisesti muuttunut epävarmaksi (“epävarma tieto Ahvenanmaalta”):

Ei tässä muuta, mutta tuoreinta tietoa kannattaa näemmä hakea netistäkin, julkisten tietokantojen kehittyessä. Digitalisaatio tuo varmaan yllätyksiä tutkijoillekin, kun eri maissa edistytään siinä.

0 Likes