Kuusihaperolla on pitkään ollut tiedossa kaksi lähilajia, närehapero (Russula fennoscandica) ja tukkijalkahapero (Russula crassipes). Molemmat löytyvät täältä laji.fi:stä hieman epävirallisen lajin statuksella. Tuli kuitenkin mieleeni, että missään ei taida olla kirjallisena lähteenä kattavaa kuvausta niiden tuntomerkeistä, esimerkiksi makutiedoista, ekologiasta ja itiölaskeuman väristä. Funga Nordicaan eivät ole ehtineet, enkä tiedä ovatko missään muuallakaan mainitut.
Tällaisia löytyi pari päivää sitten Sastamalan Karkusta. Maku nopeasti polttava ja itiölaskeuma kermanvärinen (Romagnesi II). Kasvupaikka rehevä, hiukan kosteapohjainen kuusisekametsä. Aloin sovittamaan tätä närehaperoksi, mutta tarkkojen tuntomerkkien puutteessa en ole kyllä varma. Ja näillä pitäisi olla kai karviaisen tuoksu, mutta sitä en kyllä onnistunut tunnistamaan. Punajallkahaperoitahan on nyt maastossa tosi paljon, mutta mielestäni ne ovat tummemman punaisia. Jussinhapero (Russula suecica) on myös hiukan tämän tyyppinen, mutta käsittääkseni sitä ei näin etelästä ole tavattu. Mitä mieltä olette?