Outo kääpä

Helsingin Vanhankaupunginlahden Keinumäellä on vanha arboretum jonka länsipäässä kasvaa kynäjalavaa. Jalavien keskellä on pari vanhaa lehtipuun kantoa joiden oletan olevan myös kynäjalavaa. Yhdessä näistä kannoista kasvaa minulle outoa yksivuotista kääpää. Ihmettelin tätä kääpää jo viime syksynä ja nyt kävin k.o. kannon tarkastamassa. Tässä pari kuvaa

Juustomaisen pehmeitä ja lohkeavat helposti kumpaankin suuntaan, mutta kuitenkin jonninverran sitekyttä eli ei mitään maitokäävän pehmeyttä kuitenkaan. Elikkä siis typäköitä, melko teräväreunaisia ja paksumaltoisia. Tuoksu melko voimakas.

Itselleni outo kääpä, ei mene mihinkään tuttuun lajiin. Olisiko kartanokääpä aivan mahdoton vaihtoehto?

Voisko olla esim. jokin Postia-laji? Kartanokääpä itselle näkemätön tapaus.

1 Like

Vois varmaan olla ja silloin tulisi kait kyseeseen ainakin maitokääpä. Tämä oli kyllä selkeästi kiinteämpi kuin maitokääpä, ja tuoksu oli erilainen. Mehikääpääkin tutkailin mutta ei oikein sovi siihen. Mutta en tosiaan en tiedä tämän lajia. Näytekin tuossa pöydällä on, ja nappasin vertailuun myös näytteen maitokäävästä. Maitokääpä tuoksuu sienelle, tuo tuntematon tuoksuu aika voimakkaasti mausteiselle. Maitokäävän malto ja pillit ovat myös oman ymmärrykseni mukaan aika puhtaan valkoiset ja ihan superhelposti lohkeavaa. Tätä joutui kuitenkin vähän puukolla sahaaman että sai siivun vaikka taittamalla lohkesikin helposti. Eli maitokääpää pohdin mutta en tätä siihen saanut oikein millään sopimaan. En tiedä olisko joku muu Postia joka voisi tulla kyseeseen. Kartanokääpä on minullekin tuntematon tapaus.

Kartanokääpä ei kutistu kuivuessa, mehikääpä kutistuu.

Kiitos Kari, ilmeisesti tuo Turun havaintosi jäi skoopilla varmistamatta? Varmaan vielä kasvaa samassa puussa, jos ei kaadettu.

Tästä omastani en kyllä saa lajia tai edes sukua, voisi hyvin olla jotain ihan muutakin. Esim. Tyromyces suku on minulle täysin outo, samaten savukääpä. On kuivuessaan säilyttänyt muotonsa, väri on vaihtunut okranruskeaksi ja tuoksu on voimakkaan mausteinen. Pillikerros on hyvin ohut, maltoa sitten pari senttiä. Ehkäpä Matti Kulju käy palstalla ja huomaa tämänkin ihmettelyn. Nyt tämä taitaa jäädä vaille nimeä tai edes sukua.

edit. nyt huomasin että Pyry Veteli on ilmoittanut 2018 käytännössä tismalleen samasta paikasta savukäävän jalavan kannolta. Elikkä savukääpä tämä taitaa olla…

Mitähän Turun havaintoani tarkoitit?

Anteeksi, selasin havaintoja lajista ja luin huolimattomasti nimen. Turusta on ilmoittanut kartanokäävän eri henkilö elikkä Matti Aaltonen. Sori…

Tässä leikkauskuva savukäävästä. Tärkeä tuntomerkki on tuo tumma ohut kerros mallon ja pillipinnan välissä.

Kiitos Kari, nyt olen kyllä vähän pihalla tämän käävän kanssa. Täytyypi seurata näiden kehittymistä syksyn mittaan.

Savukääpä minulle tuli tästä heti ensin mieleen ja tuo musta viivakerros halkaisupinnalla on hyvä tuntomerkki. Kasvaa nimenomaan tuollaisina päällekkäisinä itiöeminä. Väri muuttuu vanhetessa. Vielä vaalealakkinen on vaikeampi tunnistaa.
Joskus sillä on ollut hyvin voimakas anismainen tuoksu, joka voi hämätä. Kaikenlaisilla lehtipuilla ja yleinen puistopuilla. Oulun seudulla paikoin runsas merenrannoilla.

Joo savukääpä. Kävin tänään kurkkaamassa ja oli vaihtanut väriä. Valkoisena oli aika hämäävä.