Outoja ja kauniita sieniä Träskändan puistosta

Könysin eilen Träskändan puistoa Espoossa. Tarkoitus oli mennä metsän puolelle mutta en päässyt koko päivänä puistosta pois kun kiinnostavaa sientä tuppasi koko ajan näköpiiriin. Muutama laji jäi nimeä vaille ja muutama kaipaisi varmistusta. Tässä on nyt useampi kuva mutta haitanneeko tuo?

  1. Tätä porukkaa en ole ennen nähnyt, olisiko tauriontatti, Boletus luridus?

tauriontatti314092019auroravalmismini

tautiontatti114092019auroravavalmismini

  1. Ei oikein natsannut mielestäni koivu/osterivinokas porukkaan, mutta onko jotain muuta vaihtoehtoa?

outovinokas114092019auroravalmismini

  1. Tämän täytynee olla vinokaspulkkosieni (tammien alla)

vinokaspulkkosieni314092019auroravalmismini

  1. Tälle löysin nimeksi Cystoderma amianthinum var. rugosoreticulatum elikkä lienee keltaryhäkkään muoto. Jossain lähteessä tätä pidettiin kyllä omana lajinaan, Laji.fi ei tätä muotoa/lajia tuntenut.

keltaryhakas114092019auroravalmismini

  1. Joku Geoglossum elikkä maakieli. Onkohan tästä mahdollista sanoa mitään tarkempaa?

  1. Tälle ajattelin nimeksi Ramariopsis tenuiramosa cf. Ilmeisesti näiden taksonomia ei ole oikein hallinnassa, mutta olisko tuo cf. nimenä kelvollinen tälle?

  1. Joku Clavulinopsis. Nämä olivat täysin puikkomaisia ja aika isoja, kuvan ryhmän korkeus 7 - 8 senttiä. Onkohan näille oranssi/kierre/hapranuijakkaille jotain ryhmänimeä jota voisi käyttää tai saisiko kuvasta jopa lajia. Minulla on tästäkin kyllä näyte, mutta kun yritin yhtä toista vastaavaa keltaista nuijakasta justiinsa skoopata en kyllä löytänyt mitään itiöiden tapaista, enkä kyllä edes tiennyt mistäpäin niitä pitäisi etsiä. Näyte joka tapauksessa on ja toivon mukaan siitä joskus selviää jotain.

  1. Tässä vielä kevennykseksi yksi hauska kuva. Laji ei ole vaikea…

kultasieni114092019auroravalmismini

1 Like

Tauriontatti on tuolta hieno laji. Numero 2 lienee osterivinokas. Numero 3 ei sen sijaan varmastikaan ole vinokaspulkkosieni, joka on jo värimaailmaltaan ihan toisenlainen. Pitäisi paneutua tähän enemmän kun ehditään.

Kiitos Mikko, ilmeisesti olet sitä mieltä että tuo on tosiaan tauriontatti? Itsekin sinne kallistuin mutta en ole varma miten tuo eroaa veritatista joka olisi se toinen mahdollisuus. Paikalla oli kolme käännettyä itiöemää ja löysin ne juuri kun olin jo kiireessä lahdössä pois puistosta elikkä siellä voi olla vielä lisääkin näitä.

Tuo vinokaspulkkosieni on kyllä tuttu ja normaalisti kannolla kasvaessaan on erinäköinen kuin tuo kuvan sieni

vinokaspulkkosieni316092019haltialavalmismini

Tuo oudompi ekassa viestissä kasvoi maassa ja ehkäpä siksi erinäköinen, mutta googlen kuvastoista löytyy kyllä aika lailla saman oloista kuvaa nimettynä vinokaspulkkosieneksi. Kun kasvoi maassa ja tammen alla yhdessä tammenherkkutattien kanssa niin voihan se olla että on joku tammen variantti lajista tms., mutta jos ei ole vinokaspulkkosieni niin sitten varmaan on jotain todella erikoista. On kyllä niin kaunis ja omanäköinen sieni että luulisi olevan helppo nakki. Itse olen vaan jäänyt jumiin tähän vinokaspulkkosieneen.

Tatti on tosiaan tauriontatti. Tämä selvisi minulle tänään kun löysin veritattia Helsingin Annalasta. Veritatti sinistyy sekunneissa ja jalasta puuttuu kokonaan tuo tauriontatin voimakas verkkokuvio.

Tässä Annalan veritatti, niitä oli siellä viitisen kipaletta, muut jo vanhoja mutta yksi vielä voimissaan.

veritatt118092019annalavalmismini

veritatti418092019annalavalmismini

Annalasta löytyi myös muuta mukavaa kuten terhopikaria ja suippuvahakasta ja sitten tällainen itselleni outo massiivinen nurmikkokasvusto jonka joku oli käynyt tylsästi potkimassa hajalle

haprakkaat118092019annalavalmismini

Vieressä oli yksi uusi pienempi kasvusto

haprakas418092019annalavalmismini

Arvelen nettitutkimusten perusteella että kyseessä olisi pitkäjalkahaprakas,
Psathyrella multipedata, mutta haprakkaita on aika paljon ja varmistus olisi kiva.

Moi,

tuo viimeinen lienee kuitenkin nurmihaprakasryhmän sieni, eli siis sukua Lacrymaria. Näitä on eroteltu eri lajeiksi, mutta tätä erottelua en itse tunne.

Vielä siitä ekan viestin kolmoskuvasta, eli maassa kasvavasta vinokkaasta: ehdottaisin itse siihen nyt kuitenkin myös osterivinokasta. Minulla on epämääräinen mielikuva että olisin joskus juuri tuollaisen “liuskalakkisen” osterivinokkaan itse kuvannut, mutta tätä en ehtinyt tarkistaa, siksi pieni viive vastauksissa… pahoittelut. Myöhemmissä kuvissa on varmastikin vinokaspulkkosieni jolla on voimakkaan keltaiset heltat. Tuo väri puuttuu tuosta ekan viestin kolmoskuvasta.

Kiitos, kävin läpi googlen osterivinokastarjontaa ja sitten Pleurotuksia yleisesti mutta ei oikein kyllä natsannut vaikka osterivinokas jotenkin värimaailmaltaan ja olemukseltaan tuntui hyvältä tai ainakin mahdolliselta lajilta. Meinasin jo luovuttaa mutta sitten eksyin hytyvinokkaisiin ja tekis mieli sanoa että BINGO mutta sanotaan nyt että löytyi ainakin aika hyvä kandi sieltä elikkä Hohenbuehelia petaloides, tummahytyvinokas. Tässä vielä pari kroppia paremmalla resoluutiolla

Tässä vielä karttapaikan linkki vinokkaaseen ja tauriontatteihin jos joku paikalla retkeilee ja kiinnostaa lajit

https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/?lang=fi&share=customMarker&n=6680011.625&e=372987.125&title=vinokas&desc=Ison+tammen+alla+näkyvästi+nurmikolla.&zoom=13&layers=[{"id"%3A2%2C"opacity"%3A100}%2C{"id"%3A3%2C"opacity"%3A6}]

Tauriontatit olivat tästä noin 60 metriä suuntaan ENE ajouran reunassa metsän puolella lehmusten vai oliko tammien alla.

Laitanpa tähän pävityksen koskien tätä viimeistä omituista vinokasmaista sientä. Voisiko kyseessä olla härmämalikka? Olen tätä yrittänyt selvitellä parilla ulkolaisellakin palstalla mutta lajia ei ole tunnistettu. Ehdotuksia on tullut Panelluksista Pleurotuksiin. Tuo lakin nukkaisuus taikka härmäisyys ei vaan oikein sovi monellekaan lajille. Itse olen alkanut ajattelemaan että tämä on joku härmämalikkaryhmän laji.