Outoja pikkuruisia helmikuulta -- limasieni vai...? [ei vaan joku Nectriaceae-heimon laji]

Tällaisiin törmäsin keskellä viime vuoden leutoa talvea. Nämä kasvoivat kuusen kannolla ja olivat vain juuri ja juuri havaittavissa paljain silmin.

Mahtaisiko joku limasieni olla tällainen? Tuli semmoinen vaikutelma, että nuo valkoiset hattaramaiset nuijat ovat noiden punaisten kypsempi vaihe.

Mieleen on jäänyt harmaa mielikuva, että olisin skoopissa vilkaissut yhtä valkoista ja nähnyt hyaliineja, soikeita ja sileitä itiöitä.

Hei,

ainoa, mikä tästä tulee mieleen on Cosmopora suku, enkä ole aivan varma siitäkään. Tässäkin on alustalla jotain mustaa, mahdollisesti jokin muu sieni, jolla se voisi olla loisimassa.

Cosmopora on Nectriaceae suku ja mielestäni hankalahko. En tunne sukua oikeastaan kuin nimeltä, mutta luulisin tavanneeni sen edustajia aika usein. Kun muutakin yleensä löytyy, jättäydyn vaivasta ruveta selvittelemään lajia. Myös suurin osa puualustan Mollisioista saa nykyään minun puolestani jatkaa elämäänsä ilman, että häiritsisin sitä sen enempää (esim. en yleensä ota näytettä).

Kun en oikein tunne sukua, en tiedä, millaisia anamorfeja sillä on. Olisiko tuo valkea Cosmosporan anamorfi? Näitkö itiökantoja/askuksia?

Marja

1 tykkäys

Juu, varmasti tuo on joku Nectriaceae-heimon sieni. Itse veikkaan jotakin Dialonectria-suvun tai Neonectria-suvun lajia, kuusella kasvaa ainakin N. fuckeliana.

Näitä ei voi varmuudella tunnistaa kuin skoopin avulla. Kuten Marja totesi, kuvan alustalla näkyy jotain mustaa, joka voisi olla jonkun toisen sienen alustapahka. Monet heimon lajeista loisivat joillakin tietyillä sienillä ja isäntälajin tunnistamalla voi niille saada hyvässä lykyssä (todennäköisen) nimenkin.

Dialonectriat (tai ainakin niiksi olettamani sienet) ovat ainakin Helsingin seudulla yllättävän yleisiä, mutta paljain silmin vaikeasti havaittavia. Itsekin löydän niitä etupäässä vain sattumalta, kun valokuvaan muita sieniä. Käytän valokuvaamisessa usein käsitarkennusta ja tarkennuskohdan valittuani suurennan kameran näytöllä tarkennuskohdan viisinkertaiseksi, jotta tarkennus varmasti onnistuu haluamaani kohtaan. Yleensä vasta silloin huomaan, että joukossa on myös noita punaisia pallukoita.

Kävin pikaisesti omat valokuvani Nectriaceaesta lävitse. Samanlaisia valkoisia hattaroita näkyi joissakin kuvissa, joten oletettavasti ne ovat samaa sientä.

1 tykkäys

Olenkin joitakin Nectriaceaen edustajia kohdannut aiemmin, mm. männyn oksilla ja nappikilvellä kasvamassa (tietenkin punanäppy tms. on kanssa tuttu).

En kai sitten väljän kasvutavan ja tuon anamorfin takia osannut yhdistää niihin. Sienet kasvoivat muistaakseni näennäisesti paljaalla, kuorettomalla puuaineksella, mutta kaipa siinä jotain vähän huomaamattomampaa sientä kanssa voisi olla. Skoopissa taisin vain anamorfia vilkaista, joten en askuksia/basidioita varmaankaan nähnyt.

Kiitoksia molemmille vastauksista!