Pari nurmikkosientä nimeä vailla

  1. Kalkkivaikutteisella nurmikolla Virtasalmen kirkolla elokuun alussa. Paikka on hotspot, paljon helovahakkaita, nuijakkaita, mörskyjä. Pieniä kauniin tummanruskeita nipukallisia kymmenittäin hajakasvustona.

  1. Malmin hautausmaalla heinäkuun lopussa nurmikolla jonkun ilmeisesti Sorbus -suvun puun alla. Kymmenittäin hajakasvustona. Seurana peruslajistoa.

Eka on joku rusokas, mutta vaikea ehdottaa lajia. Tähän asti varmaan itsekin pääsit… :slight_smile: Yksi hiukan tuon tyyppinen harvinainen laji on naporusokas (Entoloma pygmaeopapillatum).

Jälkimmäistä kuvaa katselin pitkään, ja mietin miksi ei voisi olla valjulaholakki (Tubaria conspersa). Ei kai nuo itiötkään sille mahdottomia olisi? En tästä nyt kyllä ole ihan varma.

Kiitos Mikko avusta.

Rusokkaita tosiaan itsekin tutkiskelin mutta ei oikein tuntunut löytyvän sopivaa ehdokasta. Kun nyt googlailin tuota mainitsemaasi rusokaslajia tuli vastaan alasuvussa Nolanea piilotteleva nipukkarusokas – Entoloma clandestinum. On jopa aika yleinen Suomessa. Varmaan voisi tämä laji olla kyseessä.

Noista laholakeista unohtui mainita että olivat aika pieniä ja siistejä (max 2 cm lakin halkaisija). Valjulaholakkia itsekin enimmäkseen pohdin mutta vähän turhan pienet itiöt, vähän outo botooppi, vähän oudon näköisiä etc. Tubarioista löytyy parikin pientä lajia joista ainakin T. dispersa on yleinen Ruotsissa ja löytyy myös esim. Pietarin alueelta. Stten on myös T. minutalis joka sisältää ilmeisesti tieteelle kuvaamattomia lajeja tai on ainakin epäselvä ryhmälaji. T. dispersa esiintyy orapihlajien yhteydessä. Malmilla nämä olivat jonkun ison puun alla jolla oli orapihlajan marjat mutta ei piikkejä. Yritin saada tuolle puulle nimeä mutta jäänyt vielä auki, varmaan kuitenkin joku outo Sorbus tai sitten joku ympätty kombo. Täytyy koittaa haastatella hautausmaan puutarhureita. Kumma ettei T. dispersaa ole vielä löydetty Suomesta. Kannattaa pitää ainakin silmät auki lajin varalta. Tämä Malmin tapaus lienee kuitenkin valjulaholakki kuten ehdotit.

Kuvasin nuo Tubariat 17.07 ja kävi vielä kuvaamassa puun 20.07. Laitan tähän vielä pari kuvaa jos joku vaikka puun tunnistaisi.

Malmin hautausmaasta on ilmestynyt vuonna 2010 Dendrologian seuran julkaisema Malmin hautausmaan puisto-opas. En tiedä, onko opasta enää saatavilla, mutta minulta löytyy hyllystä. Siinä on lopussa luettelo tuolloin kasvaneista puuvartisista ja missä korttelissa niitä kasvaa. Eli jos sinulla on tiedossa korttelin numero, niin voin katsoa (tietokone ollut pitkään hajalla, enkä oikein hahmota puuta pieneltä tabletilta).

1 tykkäys

79 (tai pienet mahkut että menee 81 puolelle). Lähellä oli runsaasti ruotsin/saksanpihlaja tai sen oloista.

Taitaa mennä kortteliin 81, jossa sopivia ehdokkaita ovat marjaomenapuu, Malus baccata (lapa 3-8 cm, kukinto tav. 4-kukkainen, hedelmä 8-10 mm) ja venäjänomenapuu, Malus x robusta (lapa 8-11 cm, kukinto 3-8 -kukkainen, hedelmä 10-30 mm).

Kiitos Visa, Malus baccata tai sen hybridi. Ja sieni sitten mitä ilmeisemmin valjulaholakki.