Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Punainen kirja 2019 julkaistiin

Punainen kirja 2019 eli Suomen lajien uhanalaisuusarvioinnin tulokset julkaistiin tänään. Tulokset ovat saatavina kirjana, PDF-tiedostona ja Lajitietokeskuksen toteuttamassa verkkopalvelussa osoitteessa https://punainenkirja.laji.fi/

Lajidata (uhanalaisuusluokka, elinympäristöt, uhat, kriteerit yms.) ovat saatavilla myös Excel-muodossa ja Lajitietokeskuksen ohjelmointirajapinnan kautta. Näihin ja PDF-tiedostoon pääsee käsiksi datasivulta https://punainenkirja.laji.fi/publications

2 tykkäystä

Hieno juttu. Nyt voimme jäädä odottelemaan poliittista liturgiaa siitä, kuinka ‘toimenpiteitä tarvitaan’…

Taitaa olla niin masentavaa luettavaa etten viitsi edes katsoa, mutta meillä ei ole mitään hätää , sillä pääministerimme sanoi suurin piirtein että rajuista hakkuiden lisäyksestä huolimatta monimuotoisuus pystytään turvaamaan, millä h… kun ei tähänkään asti ole pystytty (haluttu),mm. “metsäammattilaisilla” on nykyään aika hyvät ohjeet mutta kun kukaan ei niitä noudata tai ennenkaikkea valvo, paljon “metsissä” kulkevana olen ihmetellyt mystisiä “metsänomistajan puita” kasoja, joista löytyy yleensä mm. alueen kolopuut,ainakin täällä länsirannikolla “metsäretki” päättyy usein ennemmin masennukseen kuin virkistymiseen, paahde yms. ympäristöjen osalta tietysti tarvitaan muita toimenpiteitä, todellinen alamäki lienee jyrkentynyt kun ympäristöministeriö lakkautettiin aikoinaan, nyt tilanne on aivan käsittämätön kun teollisuus ym. ja ympäristö ovat samassa, kumpikohan vie voiton, no luotan politikkoihin joten tulevaisuudessa tälläistä kirjaa ei tarvitse enää julkaista, tulipas vuodatettua.:rage:
T:Jyri

Minä luotan käpytikkoihinkin enemmän tässä asiassa kuin poliitikkoihin. Demokratiassa kansa saa ansaitsemansa johtajat.

Juuri tästä syystä olen itse ollut monta kertaa lopettamassa luonnonharrastusta kokonaan. Ei olisi pitänyt koskaan aloittaakaan… Tässä iässä ei perusteeton optimismikaan enää jaksa viehättää.

Länsirannikosta en tiedä, mutta täällä kaakkoisen linnakaupungin alueella ainakin hyönteisillä on ollut lokoisat oltavat. Aikoinaan Astamyrskyn ( 2010 ) kaatamat puut ovat saaneet rauhassa lahota paikallisella energiapuu laanilla. Silloin tällöin hakkuri käy pari kuormaa silppuamassa, mutta tuolla tahdilla menee ainakin seuraavat kymmenen vuotta ennenkuin kasat on käsitelty, eikä kaikkia pöllejä silloinkaan pilkota, sillä yli 40 senttiset halkaisijaltaan näkyy siirretyn syrjään ja niitä riittää, vanhimmat ovat maanneet paikoillaan jo 8 vuotta.
Omia polkuja tallatessa koiran kanssa, olen löytänyt mm. liito-oravan pesäpaikan, hauska yksityiskohta ko. paikasta on se kun harmapäätikat pesivät samoilla paikoilla, käyttävätköhän samoja koloja? Kyseinen vanhoja haapoja kasvava alue on yksityisomistuksessa ja sen tiedän, että sitä aluetta ei ns. raiskata. Metsän omistaja asuu noin sadan metrin päässä liito-oravan pesäkololta ja on mielenkiinnolla seurannut oravien touhuja.
On niitä harmistuksen aiheita tullut myös omalle kohdalle, 90- luvun lopulla mökillä ollessani, kuukkeli kävi vieraisilla keväällä ja varsinkin syksymmällä jos tulipaikalle nuotion viritteli. 2000- luvun alussa iso metsäyhtiö (St…E…) kaadatti talvella lähistöllä sijaitsevan suuren vanhan kuusikon ja seuraavana keväänä näin kuukkelit viimeisen kerran.

Täällä lähinnä upm ja sellutehdas määrittävät mitä kasvatetaan, eli lähinnä nopeasti kasvanutta kuitupuuta, samaan aikaan kuusitukista huutava pula, mutta mäntyä näkyvät istuttavan vaan lisää, lehtipuuta ei arvosteta yhtään, täälläkin mielenkiintoinen paikka eli viime kesäinen metsäpalo paikka (n 3km kotoa), moni harvinainen lajihan vaatisi paloja, mutta energiapuuksi taitaa mennä nekin puut, ja taitaa olla jo niin harvassa palopaikat etteivät ötökät löydä paikalle vaikka hyvät aistit onkin.
T:Jyri

Mitä konkreettista “tavallinen ihminen” voisi tehdä monimuotoisuuden hyväksi, päätöksentekoon vaikuttamisen lisäksi? Tällainen palautekysymys tuli Punaisen kirjan sivujen kautta.

Tiedän että on olemassa neuvoja pienempiin ja suurempiin tekoihin, esimerkiksi ohjeita hyönteishotellien rakentamisesta sekä opas luonnon huomioivaan metsänhoitoon. Näitä ei kuitenkaan ole kootusti netissä (vai enkä vain löytänyt?), metsänhoito-opaskin on kai tehty vain paperisena. Pitäisi olla paikka, josta helppo löytäisi itselleen sopivia konkreettisia neuvoja.

Esim. metsäyhtiöillä on kyllä tarjota nettioppaita uusille metsänomistajille.

Hei! Onko loputkin uhanalaisuusarvioinnin tyhteydessä tehdystä dokumentoinnista tulossa verkkopalveluun jollain aikajänteellä? Nythän julkaistiin vain muutama punaisestakin kirjasta löytyvä dokumentointitieto.

@Riikka_Juutinen1 Lisää dokumentointia on tarkoitus julkaista myöhemmin, mutta en tiedä kuinka paljon ja milloin. Eri lajiryhmien arvioijat ovat kuulemma kirjanneet taustamuistiinpanoja epäyhtenäisillä tavoilla, joten tietoja pitää vielä käydä läpi ennen julkaisua. Välitän kysymyksesi SYKE:lle.

Kiitos! Minulle tuli jo ensimmäinen lisätietopyyntö Ruotsista, joten kiinnostusta kyllä on!

Moi, meinasin käydä aiemmin mainitsemallani paloalueella, ei ollut kuin 2 metsäkonetta nostelemassa viimeisiä palaneita runkoja kasaan, taas kärsi monimuotoisuus ja luonnossa liikkujan pää.
T:Jyri

Ihan normaalia luonnonharrastajan arkea. Kun muistelen harrastukseni alkuaikoja, niin silloin en voinut useinkaan aavistaa sitä, että monet mielenkiintoiset kohteet tulevat myöhemmin totaalisesti häviämään. Nythän ongelma on onneksi pienempi, kun hyviä kohteita on huomattavasti vähemmän.