Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Rustonupikka ja sillä loisiva sienenriesalaji Hypomyces leotiicola

Minua viehättävät etenkin sienillä kasvavat sienet ja kasveilla loisivat “mikrosienet” (ruosteet, noet, härmät yms.).

Viime syksynä törmäsin rustonupikkaan, jonka lakissa oman tulkintani mukaan kasvoi Hypomyces leotiicola. Se aiheuttaa värimuutoksia rustonupikan lakkiin, jotka lopulta muuttuvat tummanvihreiksi tai mustiksi. Alla sienestä kuva:

Kun netistä hakee hakusanalla Hypomyces leotiicola kuvia, niin monessa kuvassa rustonupikan lakissa näkyvät violetinpunaiset täplät on myös tulkittu H. leotiicolaksi. Tässä kaksi sellaista kuvaa, ensimmäinen viime ja toinen tältä syksyltä:

Kun Laji.fi:stä katsoo valokuvia rustonupikasta, niin varmaan lähemmäs joka toisessa kuvassa näkyy lakeissa tuollaisia violetinpunaisia täpliä. Ovatko ne oikeasti merkki H. leotiicola -infektiosta, sitä en tiedä.

Laji.fi ei H. leotiicolaa tunne, mutta se on löydetty ainakin Tanskasta ja Ruotsista. Ja jos nuo violetinpunaiset täplät rustonupikan lakissa ovat merkki H. leotiicolasta, niin siinä tapauksessa sieni on yleinen, mutta kukaan ei vain ole osannut katsoa sitä.

Minua kiinnostaisi kovasti tietää, onko joku muu havainnut selvästi jotain outoa rustonupikan lakeissa, tai peräti vieläpä sellaisia vihreitä tai liki mustiksi muutuneita lakkeja. Jos ei, niin nyt rustonupikoita alkaa taas olla, joten niihin voi kohdistaa myös katseensa mahdollista Hypomyces leotiicolaa silmällä pitäen.

Tässä vielä linkki artikkeliin, jossa sienestä on tarkemmat tuntomerkit.

1 Like

On tuttu ilmestys. Itsekin tuumannut että varmaan tuota riesaa mutta rustonupikka taitaa myös olla ryhmälaji ja lakin väri voi vaihdella. Vihertäviä on myös tulkittu omaksi lajikseen L. atrovirens, mutta tässäkin on sekavuutta kun samalla nimellä on kuvattu vihreitä Euroopasta ja ilmeisesti kokonaan toista lajia Ameriikoista.

Elikkä itse kun tätä vähän selvitin netistä niin jäin epätietoisuuteen asiasta. Tässä nyt pari kuvaa vihertävistä Malmin hautausmaalta joihin tuo H. leotiicola sopisi aika hyvin.

Juu, vaihtelevia ovat rustonupikan lakkien värit.

Minulla jäi aikaisemmin mainitsematta, etten edes alkujaan tunnistanut tuota ensimmäisen kuvan sientä rustonupikaksi. Maastossa totesin vain, että siinä on joku pieni sieni, jossa ilmeisesti on jokin loissieni. Loissienille on hankala saada nimiä, jos ei tunnista isäntälajia, joten otin siitä ensin kameralla vain pikaräpsyn. Vasta kotona isolla näytöllä tunnistin sen jalan perusteella rustonupikaksi ja kävin seuraavana päivänä ottamassa siitä kunnon kuvat ja keräämässä näytteen.

Paikalla kasvoi rustonupikoita vain muutamia yksittäisiä yksilöitä ja kaikki olivat oletetun H. leotiicolan infektoimia.

Sinun kuvissasi näkyy hyvin nuo värimuutokset, kuten myös noita aluksi violetinpunaisia pisteitä kellertävässä lakissa.