Suomumalikat

Nostetaan tähän taas uusi lajiparipohdinta, joka tuli mieleen FTE:n kuvien perusteella. Suomumalikka (Infundibulicybe squamulosa) on periaatteessa vanhastaan tuttu laji, josta täällä laji.fi:ssa on melko paljon havaintoja. FTE:ssä on kuitenkin tämän rinnalla Infundibulicybe costata, joka mainitaan melko yleiseksi “towards north”. Costatan kuvassa on vaaleanruskehtava sieni, joka muistuttaa aika paljon useimpia omia suomumalikkahavaintoja. Squamulosan kuvassa on selvästi punaruskeampi sieni, joita on myös löytynyt, mutta ei ollenkaan yhtä paljon kuin noita vaaleanruskeita. Molemmat eroavat selvästi suppilomalikka-luumalikka-porukasta, koska näillä erilaisilla suomumalikoilla on selvä värikontrasti valkeahkojen helttojen ja ruskehtavan - punertavan jalan välillä. Tässä muutama esimerkki:

Punaruskea, selvästi suomuinen - siis perinteinen suomumalikka?

Vaaleamman ruskea, nukkainen, reunasta ryppyinen - siis I. costata?

Onkohan kukaan muu kiinnittänyt näihin huomiota? Pitäisiköhän näitä suomumalikkahavaintoja alkaa perkaamaan täälläkin eri lajeiksi?

Kun katsoo pohjoismaisia sekvenssitietoja, niin I costata nimellä olleet havainnot ovat samassa läjässä kuin suomumalikka. Ja pienempi osa on suppilomalikan kanssa samassa. Siksi ajattelen, että ainakaan vielä ei kannata alkaa meidän havaintoja laittamaan nimellä costata.

Kiitos Tapio, tuo oli mielenkiintoinen tieto.