Tallennuksen tarkkuus

Kokeiltiin tänään harjoittelijan kanssa tallentaa muutama lajihavainto mobiililomakkeella. Ällistykseksemme tallennustarkkuus oli luokkaa 25 m. Onko tämä todella aina näin? On kyllä tarpeen tallentaa lajien sijainteja tarkemmin. Yleensä matkassa on toinen gps-laite, joten sijaintitieto ei ole yksin puhelimen varassa, vaan voidaan käsin tarkentaa. Alueella voi olla esim. useita lähekkäisiä lähteitä, joista halutaan kaikista valtalajit talteen.

Ei ole aina näin. Paikannustarkkuus ei kiinni sovelluksesta vaan laitteesta ja siitä, millaisessa katveessa sattuu paikannushetkellä olemaan. Paikannussignaali tulee taivaalta, ja uudemmat laitteet kykenevät GPS:n lisäksi käyttämään mm. EU:n Galileo-satelliittien signaalia paikannuksessa.

Minulla eilisellä retkellä paikannustarkkuus vuoden 2021 puhelinmallilla parhaimmillaan 1,9 metriä, huonoimmillaan 7,3 metriä.

Mobiililomakkeella käyttäjä valitsee itse havainnon sijainnin kartalta, ja zoomaustasosta riippuu kuinka suuri virhesäde havaintoon liitetään: kartta näyttää ympyränmuotoisen alueen, joka havainnon tietoihin tallennetaan. Karttaa ei voi zoomata niin lähelle että tarkkuudeksi tulisi alle 10 metriä. GPS:n antamaa sijaintia ei mobiililomakkeella käytetä muuta kuin näyttämään kartta oikealta kohdalta.

Mobiililomakketta ei ainakaan lähitulevaisuudesa kehitetä. Sillä on ollut enää hyvin vähän käyttäjiä sen jälkeen kun iNaturalist otettiin käyttöön, ja varmaankin vielä vähemmän kun Mobiilivihko-sovellus on jatkossa käytettävissä.

Mikko / Lajitietokeskus

1 tykkäys

Kiitos vastauksista!

10 m tarkkuus on liian epätarkka uhanalaisten sammalten kartoituksiin. Toki todellisuudessa tilanteeseen vaikuttaa se, miten tarkkaa sijaintitietoa on ylipäätään saatavilla.