Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Tallennuksesta

Nykyinen systeemi, jossa havainnon kunta ja maakunta määräytyy annettujen koordinaattien perusteella on teoriassa hyvä mutta käytännössä ei. Sellaisella havainnolla jossa paikka on Oa, Tb: Alavus, Seinäjoki, Virrat ei tee mitään. Havaintolomakkeilla pitäisi olla mahdollista tallentaa vain yhden kunnan / maakunnan / kymppiruudun havaintoja kerrallaan hyönteistietokannan tapaan. Nykyinen systeemi aiheuttaa mm. sen että pinnalistoja ei voi enää laatia kun listalle nousee mitä tahansa naapurien havaintoja, joita on mahdoton karsia pois. Tallennuksen helppous ei saa mennä tieteellisen tarkkuuden edelle. Ja niistä hyönteistietokannan havaintoihin virheellisesti lisätyt kunta/maakuntatiedot pois myös.

1 tykkäys

Havaintolomakkeella pystyy aina poistamaan ylimääräiset maakunnat tai kunnat (pieni ruksi kunnan tai maakunnan nimen perässä), vaikka automaattihaku tarjoaa kaikki, joihin koordinaatti osuu.

Havaintolistaus näyttää tällä hetkellä ilmeisesti kylläkin kaikki, sikäli ongelma esiintyy.

Huomaako ja viitsiikö kaikki niin tehdä? Eli ei riitä vaan pitää estää tuplakuntahavaintojen tallentaminen.

Emme varmaan ole estämässä tuplakuntia, ainakaan Retkilomakkeella, jolla ilmoitetaan myös useampaan kuntaan ulottuvien retkien havaintoja.

Ja tuosta viitseliäisyydestä, tämä automaattinen haku nimenomaan vähentää työtä. Kysymys ehkä on siitä, että pitäisi selvemmin ohjeistaa, miten se toimii. Lisäksi on huomattavaa, että paikka olisi suositeltavaa ilmoittaa paljon tarkemmin kuin esim. 10 km ruutuna, ja silloin tulisi harvemmin tuplakuntiakaan. Esim. museon kokoelmapolitiikka suosittaa vähintään 100 m tarkkuutta etiketteihin.

Tulossa on yksinkertaisempi ilmoituslomake, joka saattaisi toimia toisella tavalla tämän suhteen, mutta sen yksityiskohdat on auki.

Eikö olisi kuitenkin järkevää, että Hyönteistietokannasta havaintodataa tuotaessa tuplakuntia ei lisätä, jos sinne on jo jokin kuntatieto kirjattu? Lisätty kuntatieto toimisi ikään kuin tarkenteena ja suodattimena, joka ohittaa kuntien automaattisen lisäyksen, mikäli kunta niiden joukosta löytyy.

1 tykkäys

Vihkon lomakkeeseen tulee menemään Hyönteistietokannassa ilmoitettu kunta ja maakuntatieto suoraan.
Tuota havaintopuolta tullaan varmaan tarkastelemaan uudelleen, kunhan kaikki palailevat lomilta.

1 tykkäys

Hyvä, jos etenee. Seuraava ongelma, joka tuli vastaan on, että esimerkiksi tämä https://laji.fi/view?uri=KE.176%2F5b3794e92d0e2210c6c9dca1 nousee Om:n havainnoksi koska koordinaatit ulottuu sinne asti. Havaintoihin ei pitäisi naatteja lisäillä, jos niitä ei ole tallennuksessakaan annettu. Tai sitten jos pakko niin kyseisen kunnan keskipisteen naatit. Tuossa on nähtävästi vain valittu Oulu ja naatit on laitettu sitten niin laajalle, että koko kunta mahtuu niiden sisään.