Uudet tutkimustulokset

Tuossa helttasienipuolella on ketju uusien tutkimustulosten esittelystä, joten miksei kääpienkin osalta sellainen.

Uusi tutkimus koskien Postia s. lat on julkaistu. Se on kiinalaisten tekemä. Siinä on käytetty morfologia ja jopa seitsemän DNA-lokusta. Myös tyyppinäytteiden sekvensseja on mukana mutta en löytänyt tietoja siitä mitkä sekvenssit kuuluvat tyyppeihin, joten tulkinta vaikeutuu. Varsinkin caesia-ryhmässä se olisi auttanut paljon kun vertaa Miettisen, Spirinin ym. aiemmin tänä vuonna ilmestyneeseen tutkimukseen.

Suku hajoitetaan moneen pienempään, joista vain Rhodonia on selkeästi erillään muiden Postioiden pääryhmästä. Suvut ovat seuraavat ja suomalaiset lajit:

Amaropostia: stiptica
Calcipostia: guttulata, monotyyppinen suku
Cyanosporus: alni, caesius, luteocaesius, subcaesius
Cystidiopostia: hibernica
Fuscopostia: fragilis, hibernica, leucomallella
Oligoporus: rennyi, sericeomollis
Osteina: obducta, undosa
Postia:lactea, lowei, tephroleuca
Rhodonia: placenta
Spongiporus: balsameus, floriformis

Monet uudemmat suomalaiset lajit eivät ole mukana. Cyanosporus on hyvin vaikea verrata suomalaisten johtopäätöksiin. Kun pääryhmä on monofyleetyinen en oikein jaksa ymmärtää miksi sen pitää hajottaa niin moneen sukuun. Mitään ei helpotu siitä että on paljon sukuja tällaisessa tapauksessa.

Käsittääkseni aiemmin on ollut hieman epäselvää ovatko lacteus ja tephroleuca sama vai eri mutta nyt se ratkeaa: ne ovat molemmat hyviä lajeja. Siihen tarvittin seitsemän lokusta.

Cyanosporus-ryhmää lukuunottamatta tulos näyttää robustilta.

https://doi.org/10.3767/persoonia.2019.42.05