Vanha näyte yllätti

Ja vieläpä iloisesti, kun sain siitä uuden lajin löydettyjen listalleni numeroksi 181.

Näyte on syyskuulta 2012 ja kuvattu äsken sisällä kohdevalolla, siitä nuo varjot.
Järjestelen näytekaappiani ja määritän samalla joitain indettejä. Tämä oli merkitty Comatricha sp., itiöt 5-6. Minulla ei vielä silloin ollut Les Myxomycetes-kirjaa.

Skooppasin nyt uudelleen ja itiöt olivat todellakin luokkaa 5-7:

lisäksi, kun kolumnella kapeni äkillisesti, määrittäminen em. kirjan avulla oli yllättävän helppoa Comatricha meandrispora. En edes tarkistanut itiöiden pintakuviota. Uudemmankaan Suomen limasienikirjan avulla määrittäminen ei tälläkään kertaa olisi onnistunut.

1 tykkäys

Hankala kirja tuo Les Myxomycetes kun on osittain ranskaksi eikä sitä saa mistään (painos ilmeisesti loppu). Yritin kaivaa tietoja tuosta lajista, mutta Suomen limasienet ei sitä mainitse eikä ole edes taksonina laji.fissä elikkä onnittelut Suomelle uudesta lajista. Norjasta on pari havaintoa ja Tanskasta yksi ja Ruotsista ilmeisesti myös havainto vaikka Artfaktasta laji puuttuu.

Pari hyvää linkkiä lajiin löysin. Laitan ne tähän kun laji puuttuu limasienikirjasta.

http://www.myx.dk/spp/commea.html

https://www.researchgate.net/figure/16-Comatricha-meandrispora-SEMs-8-Sporocarp-with-spores-shed-showing-columella-and_fig1_282668096

https://artskart.artsdatabanken.no/app/#gallery/427864,7623020/3/background/greyMap/filter/{"TaxonIds"%3A[141590]%2C"IncludeSubTaxonIds"%3Atrue%2C"Found"%3A[2]%2C"Style"%3A1}

Hei Henri,

kiitoksia kommentista. Näit jonkin verran vaivaa selvitellessäsi asiaa. Itsekin hain netistä vahvistusta määritykselleni ja kun totesin lajin kuuluvan pohjolan lajistoon, arvelin osuneeni.

Les Myxomycetes käsittää kaksi kirjaa ja niistä 1. sisältää mm. määrityskaavat ja lajikuvaukset yli 800 lajista sekä ranskaksi että englanniksi. Toisessa osassa on kuvat yli 500 lajista ja se sisältää myös piirroksia ja kuviakin mikroskopiasta. Kun maailmasta on löydetty tähän mennessä noin tuhat limasienilajia, niin kirja lienee tällä hetkellä kattavin otos lajistoon.

Suosittelen hankkimaan, jos vain jostain saa. Vaikka hinta onkin kova, niin ainakin meikälaisen mielestä kirja on kyllä hintansa arvoinen. On säästänyt paljon aikaa ja vaivaa puhumattakaan tunteesta, että taas joutuu (ulkomaisia) asiantuntijoita vaivaamaan, kun suurin osa uusista löydöistäni määrittyy nykyisin kirjan avulla. No jaa, jotta hankkimisessa on mitään järkeä, niin pitää kyllä olla limasieniharrastaja ja maassamme ei taida olla kovin monta henkilöä, jotka tituleeraavat itseään sellaiseksi.

Ennen kirjan ilmestymistä olin todella pulassa monien löytöjeni määrittämisen kanssa. Käsissäni tahtoi olla usein Suomelle uusia lajeja ja Suomen limasienikirjasta ei ollut tällöin mitään apua. Lopulta jouduin jopa ottamaan yhteyttä Marianne Meyriin ja hän ei puhu englantia, jouduin siis turvautumaan kääntäjiin, kun ranskani vähän hatara (alkeita tosin joskus itseopiskelin). Ranskaksi kannattaa muuten kääntää mieluummin englannista kuin suomesta, tosin tulos pitää silloinkin yrittää tarkistaa… Meyer vielä vastasi kyselyyni, monet alansa parhaat asiantuntijat suhtautuvat uskomattoman hyvin harrastajien kyselyihin. Minulla on myöhemmin myös ollut kunnia tavata Marianne kansainvälisessä kokoontumisessa.

Vaatii jonkin verran aikaa tutustua kirjaan, mutta vuosien käytön jälkeen jotkin löytöni ovat määrittyneet melko rivakasti.

Terkkui: Marja

1 tykkäys

Kiinnostaisi tosiaan vähän laajentaa käsikirjastoa limasienten osalta. Kaivelin netistä olisiko tullut jotain uutta kirjaa myxoista. Löysin tällaisen linkin parin vuoden takaa jossa on käyty läpi tarjontaa.

https://www.fungi.org.uk/viewtopic.php?t=32

Tuosta löytyy mm. linkit pariin historialliseen myxo -teokseen pdf:nä. Koitin kaivaa löytyisikö Bruce Ingin The Myxomycetes of Britain and Ireland jostain käytettynä ja kävi ilmi että siitä on ilmestynyt uusi laajennettu painos viime vuonna. Tilasin sen täältä - 50 euroa postikulujen kanssa

https://www.nhbs.com/the-myxomycetes-of-britain-and-ireland-book

Les Myxomycetes on tosiaan aika kallis ja toinen osa taitaa olla 100% ranskankielinen, mikä vähän kyllä haittaa jos ei osaa yhtään ranskaa.

1 tykkäys

Hei,

olen nähnyt tuon vanhemman version ja muistaakseni siinä ei ollut juurikaan kuvia lajeista. Toivottavasti uudistetussa painoksessa on.

Les Myxomycetes 2, osassa ei ole esittelysivuilla paljoakaan tekstiä lähinnä vain kuvia ja piirroksia. Yläosassa on pari riviä lajista ja alaosassa on pari riviä näytetietoja ja mikroskopiaa. Lajikuvauksethan löytyvät 1. osasta englanniksikin, joten englannin osaaminen riittää.

Saksasta on myös melko hyvä, mutta osin jo vanhentunut 3-osainen Die Myxomyceten, mutta sitäkään ei varmaan saa ja taisi olla aikoinaan kalliskin.

Et ole koettanut saada käsiisi kirjastosta? Olen aikoinaan onnistunut saamaan joitain kirjoja, esim. Munkin Danish pyrenomycetes, kaukolainaan kuukaudeksi. Skannasin sen, älytön työ ja kirja on vanha. Onneksi kotelosienipuolella on ascofrance. En ole onnistunut löytämään hyvää limpparifoorumia.

Marja