Lajitietokeskuksen omat lajikuvat?

Olen viime aikoina järjestellyt omaa kovakuoriaisten kuvamateriaaliani (n. 20 000 kuvaa, pääosin netistä ladattuja). Kovakuoriaisten määrittämisessä (sama koskee varmasti myös useita muita hyönteislahkoja) kuvat ovat suureksi avuksi. Kuvien löytäminen harvinaisista lajeista on haastavaa, ja usein niitä ei ole saatavilla. Lajitietokeskuksen kuvat tyyppiyksilöistä ym. ovat aivan huippuluokkaa, ohessa esimerkiksi Aleochara signata:

Vertailun vuoksi saman lajin kuva BOLD Systems-sivustolla on huomattavasti vähemmän laadukas:
http://v3.boldsystems.org/index.php/Taxbrowser_Taxonpage?taxon=Aleochara+signata
(alakuvassa ylhäällä oikealla).
Olisi mielenkiintoista tietää, onko Lajitietokeskuksella suunnitelmia tuottaa vastaavia korkealaatuisia kuvia myös muista kuin tyyppiyksilöistä? Noin hyvät kuvat vaikeasti määritettävistä lajeista olisivat verrattoman arvokkaita.

Näin sivullisena epäilen, että rajattomilla resursseilla varmaan kyllä. :roll_eyes:

Ajattelin lähinnä sitä, että nettiuutisten mukaan esim. digitointilinjastolla kuvattin uutisen tekohetkellä yökkösiä, joissa kuulemma menisi vielä pari vuotta(!). Voisiko noita resursseja olla hyödyllisempää kohdentaa jotenkin muullakin tavoin?

Onkohan tuo edes siltä linjastolta? Epäilen, että tämän lajin prosessi vähän poikkeaa massakuvauksesta.

Ei varmastikaan ole kuvauslinjastolta. Linjaston tuottamien kuvien laatu ei pienten hyönteisten kohdalla ole kovinkaan hyvä. Nuo todella hyvät kuvat lienevät kerroskuvauksen tulosta. Sain aikoinaan Digitariumilta näytekuvia linjaston tuottamasta materiaalista. Ohessa pieni lyhytsiipinen:

Kyllähän tuosta lyhytsiipisen tunnistaa … lyhytsiipiseksi. :wink:

Noissa pienissä ei vaan ole mitään oikotietä kerroskuvaukselle ja se vie aikaa kummasti sekä kuvauksessa että käsittelyssä. Jossain kokoluokassa varmaan tuo uusimpien kameroiden kasausautomatiikka voi auttaa, mutta pienemmissä pitää siirtyä mikroskooppioptiikkaan ja silloin ei kameroiden kasausalgoritmi taida auttaa … vaikkei sille mitään teknistä estettä pitäisi olla.

Lajitietokeskus ei varsinaisesti tuota kuvia vaan ne ovat eri museoiden omista projekteista peräisin.

Joo, ko. tyyppiyksilön kuva on kerroskuvaamalla otettu Turussa. Massadigitointi linjastolla on tällä hetkellä Luomuksen prioriteetti n:o 1 (valokuvaus ja digitointi puolella).

Itse kuvaan Luomuksessa tällä hetkellä n. 1 päivä/viikko ja pääpaino on nimenomaan tyyppiyksilöissä sekä mahdollisissa julkaisuissa. Hidasta puuhaan kuten JKT totesi.

Ne on aika pienet markkinat tuollaisille erikoiskameroille, joten hinta paisuisi kyllä kohtuuttomaksi tavan tallaajille.
Ilmeisesti BMNH:n puolella tehdään kerroskuvauksia tällaisella systeemillä:
https://www.photomacrography.net/forum/viewtopic.php?t=39275

Mitutoyon 5x ja 10x, halpa zoomi tuubiksi ja sitten edullisen pään Canoneitten väärinkäyttöä, suljin loppuu ennen takuuta, vaihto takuuseen ja meno jatkuu, sitten ostetaan uusi. 50 pinoa päivässä ehtii ajaa ja ilmeisesti käsitellä, 2000 vielä kuvaamatta, kaikki ilmeisesti tieteelle uusia lajeja jne.

Eikös tässä olisi hyvä “risusavotta” työttömille, kerroskuvaamaan elukan arkistot, valtiolta laitettu rahaa turhempaankin hommaan.

Ja minä kun luulin, että zoomit eivät toimi. :roll_eyes:

Tuon tason toimiva säätövarahan on ihan tolkuton. 10x optiikalla suurennussuhteet 6.7 - 15. Kyllähän tuo suurennuspuoli varmaan sitten kuvanlaadussa näkyy ja voi piirtoympyräkin loppua alapäässä kesken, mutta silti… Olisi hauska tietää paljonko perussuurennuksella häviää laadussa parempaan välitysoptiikkaan (Mikä “tube lens” on suomeksi?).

Canon on hyvä optimoimaan tuotteitaan. EOS M50 on ainoa kroppikennoinen peilitön järkkäri, jossa kuvaus PC:n ohjauksessa toimii, mutta juuri siinä ei sitten ole minkäänlaista tökkelinpaikkaa kaukolaukaisijalle eikä infrapunakaan toimi. Niinpä StackShot ei sitä saa laukaistua. Grrr.

Uusimmissa järkkäreissähän on sisäänrakennettu kerrostus, kuten Mattikin on mainostanut, mutta se taitaa toimia vain kameran ohjatessa optiikan tarkennusta. Jos se ohjelma kerran on jo tehty, ei lisäkustannuksia pitäisi enää aiheutua vaikka kuvat olisivat vähän eri tavalla otettu. Ainoa ongelma voisi olla kuvan koon pieneneminen kameraa siirrettäessä. Se lienee voimakkaampaa kuin tarkennusta säädettäessä.

Näin on. Yksi hyvä puoli on, että tuo automaattinen kerrostus toimii myös loittorenkaita käytettäessä. Ostin Olympuksen 60mm makron, ja sitä pitänee kokeilla loittorenkaiden kanssa. Todennäköisesti kuitenkin käy niinkuin ennenkin, että kun millimetriluokkaan mennään, niin systeemin pitää olla toisenlainen…

Valitettavasti näin käy. Optiikan tarkennus ei vain pysty niin pieniin askeleisiin, joten kameran tai kohteen on liikuttava.

Jos sen tarkennusfunktion voisi ajaa jälkeepäin valitsemilleen kuville… Tai no - senhän Helicon Focus tai Zerene Stacker tekee. :slight_smile:

Minulla on tuohon MP-E 65 ja hyönteistä voin liikuttaa manuaalisesti mikrometriruuvin avulla, mutta on vähän työläs järjestely…

Jos on MPE65 niin sitten on varmaan myös Canon ja EOS utility jossa on etäkäyttösofta. Ei muuta kuin usb:lla tietsikan porttiin kiinni ja ajaa pinot EOSin etäkäyttösoftalla. Noi Canonin pikkustepit eli pienet tarkennusaskeleet riittää hyvin MPE65:n 5X tasolle, 2X tasolla aukolla 9 pärjää vielä isolla stepillä.

Pinon yhdistämiseen tarttee kyllä joka tapauksessa sen softan eli Heliconin tai ZS:n mutta kiskoa ei tarvita vielä MPE65:lla. Itse pinoaminenkin on nykyään tosi nopeaa kun softia on viilattu nopeammiksi ja prossutehot kasvaneet. Heliconilla joku 10 - 20 kuvan jpg stakki ajetaan alle 10 sekunnissa.

5X tasolla ison kennon kuva-ala on 6 mm x 4 mm ja siitä voi tarvittaessa kropata aika reilusti eli parimillisten kuvaaminen onnistuu tuolla vallan mainiosti ja helposti.

Kerrohan miten EOS Utility ajaa tarkennusstepit manuaaliputkella eli MP-E65:llä? :sunglasses:

Joo ei tosiaan toimi jos ei tottele etäkomentoja. En tätä tiennyt, sori sekoilusta.

Itse olen käyttänyt EOSin remote ohjelmaa paljon Canonin linssien kanssa mutta en tosiaan MPE:n kanssa kun en sitä omista. Canonin omat tarkennusaskeleet kyllä riittävät sinne 5X tasolle pinoamiseen mutta jos MPE ei ota niitä askelia etäkäytössä niin eipä tuosta paljoa hyötyä ole. Onko tosiaan niin että ei tottele etäkomentoja eli kisko ainoa vaihtoehto? Se kyllä rajoittaa aika paljon tuon linssin käyttöä.

Jos on Canonin 100 millinen makro ja vaikkapa Kenkon loittosetti taikka telekonvertteri pääsee näillä aika lähelle MPE:n suurennoksia ja pinot voi ajaa EOS Utilityn etäkäyttösoftalla.

Mikroskooppilinsseillä nuo focusstepit eivät tosiaan enää riitä vaan täytyy käyttää kiskoa ja sitten on hidasta ja työlästä ellei käytä kiskoa jota voi etäkäyttää ja ohjelmoida.

Sori väärästä informaatiosta, en tosiaan tiennyt että MPEtä ei voi käyttää etänä.

Kyllä se näin on, tässähän ei ole itse asiassa tarkennusta lainkaan. Sillä kierällä mikä tässä on, säädetään suurennusta välillä 1-5x. Käytännössä tämä on noin 35mm objektiivi jossa on kiertämällä liikutettava loitonnus (onko se nyt helicoidi sitten). Tämä vaatii aina jonkinlaisen kiskon kaverikseen.

Mielestäni tätä voi käyttää “etänä”, mutta silloin otetaan yhdellä softalla näyttökuva ja toisella softalla hallinnoidaan setin liikuttamista ja kuvien ottamista, yleensä siinä on WeMacro tai StackShot se toinen pari.

1 tykkäys

Kiitos Rane näinhän se taitaa mennä kun vähän tuosta lueskelin. Tosin tuo suurennoksen muuttaminen on sama asia kuin tarkennuksen muuttaminen ja jos suurennosaskelia voi ohjata etänä niin sitten voi pinotakin etänä. Miten asian laita on käytännössä sitä en tiedä, porukka näkyy ainakin käyttävän tuota kiskojen kanssa, varmaan syystä.

Itselläni on tuo Stackshot, WeMacroa en ole koskaan kokeillut. Helicon Remote osaa etäkäyttää sekä Stackshottia että kameraa yhtä aikaa joten siinä voi siis ohjelmallisesti valikkovalinnoilla säätää kiskon askeleen pituuden ja kuvien määrän etc. ja automatiikka hoitaa koko kuvauksen. Vaatii kaksi napin painallusta ja pinottu kuva on valmis. Samaten Helicon osaa käyttää WeMacroa joka on reilusti halvempi kuin Stackshot jonka usb versio maksaa tuplasti tuon.

Tuotapa en sitten tiennytkään. Itse hoidan kiskon ohjauksen Zerenellä ja se ei ohjaa kameraa … minkä takia oletin, että EOS M50 ei toimisi tässä hommassa.

Elikkä Helicon hoitaa yht’aikaa kiskon ohjauksen, kameran laukaisun ja ilmeisesti vielä näyttää kameran live view kuvan vai näyttääkö?

MP-E:ssä ainoa sähköinen toiminto on suljin.

1 tykkäys

Liitän sekä Stackshotin että kameran omilla piuhoillaan tietsikkaan. Sitten annan Helicon Remotessa parametrit Stackshotille (askelten koko, määrä, venttailut sun muut) ja Canonille (valotusarvot, peilit etc.). Sitten vaan käynnistän kuvauksen halutusta focuspisteestä ja seurailen halutessani LiveViewssä homman etenemistä.

Kun kuvapino on otettu Helicon kysyy avataanko pino Helicon Focuksessa. Focuksessa voin halutessani määritellä pinoamisparametrejä, kuten eri algoritmeja puuhaan tai vain painaa start namiskaa ja Fokus renderöi pinosta valmiin kuvan oletusparametreilla.

Tämän jälkeen voin avata kuvan Helicon filtterissä ja editoida kuvaa melko monipuolisella kuvaeditorilla.

Vastasinkohan kysymykseesi, näitä on vähän työlästä selittää sanallisesti, mutta joo siis Helicon Remote ajaa kameraa ja kiskoa yhtä aikaa ja homman etenemistä voi seurata Livenä tietsikan ruudulta.

Juu - tuo edellä oleva vastasi kysymykseeni. :slight_smile:

Juuri eilen nimittäin kiroilin sitä että ainoa Canonin M-sarjan järkkäreistä, jota voi PC:ltä etäohjata, on M50 ja juuri siinä kamerassa ainoa mahdollinen kaukolaukaisin (jos jätetään puhelimet etc. pois) toimii BlueToothin kautta … ja juuri tähän ei käsittääkseni löydy StackShottiin sopivaa laukaisijaa. Kameraoptiikan kanssa toimii vaikka EOS RP, mutta mikroskooppioptiikan kanssa kroppikenno olisi eduksi.

Osaako Helicon muuten ajaa kiskoa automaattisesti ensimmäisen kuvan alapuolelle ennen stackin aloitusta, jolloin joustojen vaikutus häviää? StackShotin ohjain ei osaa, mutta Zerene osaa.