Lisää LOMOilua

Perhosten puolella olikin jo puhetta LOMO 3,7x 0,11:sta. Tässä pari esimerkkikuvaa. Ensimmäisen suurennos 5,33 ja toisen 3,99. Kroppaamattomia APS-C kuvia kutistettuna kokoon 3000x2000. Aika kivoja…


En ole vielä kokeillut tuota 5,33:a suurempaa suurennosta, mutta pienemmät toimivat ainakin 2,47 asti. Oikeastaan myös 1,68 toimii, mutta on kauttaaltaan vähän pehmeän näköinen.

Vielä kun löytäisi laadukkaan järkevän hintaisen 10x optiikan, joka ei ole äärettömään korjattu…

4 tykkäystä

Todella nättiä jälkeä! :sunglasses:

On kyllä hienoa jälkeä! Itekin tilasin tuollaisen kun niin moni on näitä hehkuttanut. En ole mitään järkevää saanut vielä kuvattua, mutta esimerkkinä ruusun terälehteä 100% kroppina (loitonnus kennolta n.160mm, Canon 80D):

Näyttää vähän siltä, että eipä sinunkaan kappaleessasi mitään vikaa ole. :slight_smile:

Tuolla kattaa kohtalaisen suurennussuhdealueen, josta oleellinen on m > 2,5. Sitä pienemmillä MP-E taitaa vielä toimia kohtalaisen hyvin. Olisihan se tietysti hienoa löytää jostain rikkinäinen Minolta Dimage Elite 5400…

Tämän tuloksista innostuneena tuli sitten tilattua “10X Nikon Achromatic Finite Conjugate Objective”. Myös sen pitäisi olla kohtalainen melkoisen laajalla suurennusalueella. Luulisi, että sillä saa jo mikrojenkin preparaatteja kuvattua … ainakin suurempien. Mielenkiintoista nähdä paljonko jää väliä LOMOn suurimman ja tuon pienimmän käytännöllisen suurennuksen väliin, vai jääkö ollenkaan. Sen isompaan suurennokseen ei StackShotin minimi steppi enää riitä, joten siinä tulee minulle raja vastaan.

1 tykkäys

Paljonkos siinä StackShotissa on minimisteppi?

Heitetääs tähän ketjuun tämäkin testi, nyt loitonnusta n.104mm ja kohteena halkaistu punakääpä. Katotaas miten tuo iso kuva skaalautuu tänne…

1 tykkäys

Hyvää jälkeä tekee! Pitänee myös duuniin tilata :blush:

Tästä Lomosta vielä pieni kooste, jos joku päätyy tilaamaan. Täällä tarinaa ensi alkuun:
https://www.closeuphotography.com/lomo-3-7x-objective

Ko. herralle objektiivin myynyt eBay-myyjä:
sdyu0012 on eBay?

Ostin omani samalta myyjältä. Hinnat ovat toistaiseksi aika maltillisia.

Ohjausyksikössä asetuksen tarkkuus on 1 myy. Sanotaanko että 2 myytä voisi osua suunnilleen sinnepäin. En ole tuota mitenkään testannut, joten voin olla väärässäkin. 1 myytä pienempi ei ole edes teoriassa mahdollinen.

1 tykkäys

Stackshotilla pääsee 1 mikronin askeliin. Se riittää ongelmitta vielä 20X tasolla. Käytännössä 20X tasolla olen itse käyttänyt 2 mikronin askelia. Itse olen kuvaillut stackshotilla vielä 40X tasolla. Tuosta askelten hajonnasta on tarkat testit saatavilla jos kiinnostaa.

Miksi muuten JKT finite 10X jos stackshot on käytössä? Jos on Stackshot niin aika helppo ratkaisu on käyttää Helicon remotea jolla on tuki Stackshotille ja kuvata usb piuhan kautta ja lykätä se Nikonin infinite 10X 0.25 linssi suoraan kameraan + opiskaan kiinni adapterirenkailla,

Olet oikeassa - teoreettinen raja 1 myyn stepillä on tavallisilla NA arvoilla 20X. Muistihäiriö.

Finite sen takia, että saan ± portaattomasti säädettyä haluamani suurennoksen. T2 setilläni pääsen 5mm resoluutiolla haluaamaani tuubin pituuteen. Näin muutama objektiivi kattaa koko haluamani suurennusalueen - tai ainakin tuo on tällä hetkellä tavoite. Ne aiemmat Amphipoean gentsut olivat ensimmäiset kuvani mikroskooppioptiikalla. :slight_smile:

Infinite optiikassa minua ei ollenkaan huvita lähteä metsästämään sarjaa kameraobjektiiveja, joilla saisin aikaan ne välisuurennukset … tai vastavaasti hankkimaan Mitutoyo M Plan 2.5, 5, 7.5, 10 & 20 -settiä. Joo - tuo eka ei taida edes oikein soveltua näihin hommiin … ja silti tarvitsisin eri mittaisia objektiiveja vähänkään jatkuvampaan suurennussarjaan. Tietääkseni hyvin toimivia zoomeja ei ole.

Käytännössä 40X menee vielä yhden mikronin stepeillä, sehän ei riipu suurennoksesta vaan NA:sta, kuten tuossa mainitsitkin. NA 0.25 elikkä esim Nikonin 10X vaatii 6 mikronin stepit mutta itse käytän tuolla usein 10 mikronin steppejä kun se toimii vielä ihan hyvin ja useamman sadan pinot on aikaa vieviä kuvata ja siinä mielellään vähän luistelee isommilla stepeillä, jos mahdollista.

Itselläni on yleensä käytössä 100 miliin makro tube linssinä jolloin Nikonin 10X on 5X kennolla ja sitten laitan 2x telekonvertterin mukaan jolloin saan sen 10X joka peittää sopivasti isomman kennon. 20X hoituu Mitulla ja tarvittaessa voin laittaa parit loitot väliin jolloin saan 20 - 40X välin haltuun ja sama tietyy pätee tuohon 10X optiikkaan eli ne välisuurennokset ei ole mikään isompi ongelma. Elikkä parit loitot ja ehkä 2x telekonvertteri täyttää ne välit aika kivasti ja nehän toimii sitten kaikille mikroskooppilinsseille vastaavasti. Minusta tuo infinity setuppi on todella kätevä mutta kyllähän muitakin hyviä ratkaisuja on. Lähinnä ajattelin vain mainita tuosta mahdollisuudesta käyttää suoraan kameran kanssa sovittimella. Siinähän ei tarvitse ostaa mitään muuta uutta härpäkettä kuin pelkän step-down sovitin renkaan objelktiivistä mikroskooppilinssiin, maksaa vain muutaman euron jos siis stackshot jo on ja joku 100mm - 200mm objektiivi.

Vaikuttavatko nuo loitot kuvanlaatuun? Ainakin 2x konvertterin luulisi sen tekevän.

Muistelen jostain lukeneeni, että Canonin 100 mm makroista ei toimi muut kuin L. Minulle tuon ei siis pitäisi olla ongelma, mutta kannattaa pitää mielessä. Tamronin 180 toiminnasta ei mitään hajua eikä ikivanhasta Adaptall 135:stä. Toinen mahdollinen toimiva voisi olla Tamron Adaptall 2 80-200/2.8. Tuo voisi toimia 200 mm lähistöllä. Jokainen kameran objektiivi on tietysti eri kierteillä ja vaatii sopivan virityksen, jolla mikroskooppiobjektiivi tulee riittävän lähelle etulinssiä.

Toisaalta … RMS kiinnitteisillä finite optiikoilla tarvitsen itse objektiivit, RMS->T2 sovitteen, T2-EOS sovitteen, ja joukon T2 loittoja. Eipä nuokaan paljon maksa ja käyttö on yksinkertaista. Voin suositella varauksetta K&F Conceptin EOS sovitetta. Nimettömistä ei aina tiedä millaisilla toleransseilla ne on tehty.

Mitä suurennoksiin tulee, niin en vielä tiedä miten suuria tarvitsen. Luulisin 20x riittävän aika pitkälle gentsupreparaattien kanssa. Mitään sen pienempää en ole suunnitellut kuvaavani.

Kyllä mun tietääkseni kummatkin Canonin 100 milliset käy. Itse käytän tuubina L-sarjan linssiä ja se ainakin käy. Samaten ainakin jotkut zoomit käy (200mm) mutta eivät kaikki. Ylipäätään ei tuolla tuubilinssillä ole niin suurta merkitystä useinkaan. Mikroskooppilinssit on tarkoitettu käytettäväksi mikroskoopeissa ja niillä on tietty suunniteltu optimipituus tuubille joka on usein 170mm tai 200mm. Tamronin 180 mm toimii varmaan hyvin. Jos skippaa sen mikroskoopin ja laittaa näitä suoraan kameraan niin tuo tuubin optimipituus on tietty se kuvanlaadun kannalta paras mutta useat linssit kyllä kestävät aika hyvin tästä poikkeamista, Esim Nikonin infinity type 10X//0.25 toimii ihan hyvin 5X:nä 100 millin tuubilla ja 10X:nä lisäämällä tuohon 2X telekonvertterin (itselläni Kenko, Canonin oma voisi olla ehkä vielä parempi). Mitu 20X ei taas tykkää telekonvertterista elikkä näiden kanssa pitää testailla ja lukea Photomicrography.netin kokemuksia eri komboista.

20X linsseissä on suurena ongelmana tosi lyhyt työetäisyys elikkä se kohde on miltei linssissä kiinni eikä sitä saa valaistua oikein millään. Elikkä pitää hankkia long working distance linssi, mutta näitä ei ole paljoa tarjolla. Hehkutetuin on mitun 20X/0.42

Hintaa on uutena messevästi, mutta itse sain netistä käytetyn Krebsin avustuksella vajaalla 500 eurolla, elikkä kannattaa vähän kysellä tuolta photomicrographystä jos joku on myymässä taikka tietää hyvän tarjolla olevan. Ystävällistä ja avuliasta porukkaa. Näissä linsseissä on muutamia hyväksi todettuja myyjiä elikkä aina on riski saada jotain sutta ja sekundaa.

10X tasolla suosituin ja myös parhaana pidetty on tuo Nikonin 10X/0.25 infinity. Siitäkin saa käytettynäkin maksaa nelisen sataa koska niille on niin suuri kysyntä. En tuota finite puolen tarjontaa tunne ne kun on usein suunnitetu käytettäväksi korjaavan linssin kanssa eikä tuubilinssin kanssa. Niitäkin on kyllä todella montaa sorttia ja varmaan jotkut toimii ihan hyvin.

Kannattaa mielestäni ensin kuvailla tuolla 10X linssilläsi että saa sellaisen kunnon tuntuman hommaan ja sen ongelmiin. 20X on jo paljon haastavampaa kuin 5X tai 10X. Yksi ihan ehdoton vinkki on hankkia polarisaatiosuodin, ihan halpa linpol. käy, koska valojen heijastukset tulee usein isoksi ongelmaksi kun yrittää saada tarpeeksi valoa siihen kohteeseen.

Tuo 100+2x toimii tietysti kuten 200, joka usein on se perusmitta. Jossain kirjoitettiin, että vanhemmat Canon 100:t vinjetoivat, mutta se varmaan riippuu myös käytetystä mikroskooppiobjektiivista. Tuo vinjetointihan noiden sopivuuden yleensä määrittää … ja minimi tuubilinssin polttovälin määrittää puolestaan piirtoympyrän koko.

Ainakin näillä näkymillä suurimpien suurennusten kohteena ovat gentsupreparaatit eikä niiden kanssa valaisu taida olla ongelma, kun ovat läpinäkyviä.

I love my Lomo <3

1 tykkäys

Laitoin palkeen ensimmäistä kertaa käyttöön, eipä taida olla paluuta loittoihin…on se vaan niin kätevää säätää suurennussuhde ja esitarkennus. Pari kuvaa paarman silmästä eilen ehtoolla väsyneenä testiksi. Värit katosivat pakkasesta ottamisen jälkeen yön aikana, joten jäi se toinen yksilö kuvaamatta :frowning:


Aika hurjia! Nuo eivät taida olla Lomo:lla? Saa olla aika iso paarma…

On Lomo, mutta palkeessa kiinni jossa vielä 60mm loittoja keulassa ja ensimmäinen kuva pystyasennossa otettu. Turhat kropattu pois. Testasin kuinka paljon tuota voi venyttää tuota suurennosta ja aika hyvältä näyttää tähän saakka. Tää on niitä sokkopaarmoja, en edes tiedä montako lajia niitä on, mutta joku niistä. Kamerana on 80D kroppi.

Venytin paljetta (Lomo 3,7x) vielä hieman lisää ja nyt jonkun ruutukärpäsen silmä (n. 2mm korkea) kohteena. Näin edulliseksi objektiiviksi kyllä melkoinen kampe. Eihän tämä mitään priimaa ole, mutta käyttökelpoista.